Έτσι όπως το πάει; Σε λίγο θα βρεθεί στην ντροπιαστική τελευταία θέση. Και ναι, έστω και μεταξύ των κορυφαίων, αν λέγεσαι Παναθηναϊκός και είσαι 18ος στους 18 είναι ντροπή.

Αλλά ο φετινός Παναθηναϊκός έως τώρα μόνο… Παναθηναϊκός δεν είναι. Έχει γίνει σάκος του μποξ, γνώρισε την τέταρτη σερί ήττα του στη διοργάνωση, την έκτη συνολικά σε οχτώ παιχνίδια και… κατρακυλάει ολοένα και περισσότερο.

Η Μπασκόνια διέλυσε τους πράσινους με 93-72, αφού οι παίκτες του Βόβορα έπαθαν, αλλά μυαλό δεν έβαλαν. Δέχτηκαν 95 πόντους πριν από δύο βράδια στη Βαλένθια και άλλους τόσους απόψε.

Με… κατοστάρες στο κεφάλι όχι μόνο δεν μπορείς να κερδίσεις, αλλά θα βλέπεις τον αντίπαλο να… χασκογελάει μαζί σου. Όπως έκανε ο Χένρι κάθε φορά που σκόραρε ή έβγαζε ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός έχει τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους τομείς, αλλά σήμερα γιγαντώθηκε. Από ένα σημείο και μετά οι παίκτες του απλά παράτησαν το παιχνίδι, σε μια εικόνα που δεν προβληματίζει απλά, αλλά προκαλεί θλίψη.

Δεν πήγαιναν στα ριμπάουντ, έπαιζαν άμυνα με τα μάτια και στην επίθεση έκανε ο καθένας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.

Με έναν προπονητή που δείχνει να μην μπορεί ακόμα να διαχειριστεί την κατάσταση και παίκτες που δεν βγάζουν ούτε στάλα εγωισμό.

Αυτό το 2-6 του βαθμολογικού πίνακα είναι βαρύ, μα η εικόνα του Παναθηναϊκού εντός παρκέ είναι… ασήκωτη.

Το παιχνίδι έμοιαζε πολύ με εκείνο στη Βαλένθια, με τη διαφορά πως απόψε ο Παναθηναϊκός έμεινε μέσα σ’ αυτό μονάχα μέχρι τα τέλη τα μισά της τρίτης περιόδου. Γιατί από εκείνο το σημείο και μετά… παραιτήθηκε. Οι πράσινοι αν και μπήκαν εξαιρετικά στο ματς και προηγήθηκαν με 2-10, είχαν πολλά κενά διαστήματα που δεν τους επέτρεπαν να διατηρήσουν διαφορά.

Ο Νέντοβιτς ξεκίνησε με δύο στα δύο τρίποντα αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε και εκβίαζε επιθέσεις και σουτ, παρ’ όλα αυτά ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις επιθετικά και αμυντικά και έκλεισε την πρώτη περίοδο με συν τρία (23-20), παίζοντας επιτυχημένα και άμυνα ζώνη.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ωστόσο, άρχισαν τα γνωστά λάθη που εμφανίζει σε κάθε ματς. Η Μπασκόνια τα εκμεταλλεύτηκε, έκανε ένα 7-0 σερί σε 1,5 λεπτό και προηγήθηκε, με τον Παναθηναϊκό να χαμηλώνει το σχήμα του και να επανακτά το προβάδισμα στο 15′ με 32-31.

Ο Παναθηναϊκός ήταν απελπιστικά άστοχος στη συνέχεια, με τους γηπεδούχους να έχουν σε τρομερό βράδυ τον Βιλντόζα, ο οποίος… πυροβολούσε από παντού, να ξεφεύγουν με δέκα και τον Παπαπέτρου να κρατάει τον Παναθηναϊκό ζωντανό με τρίποντο στο φινάλε του ημιχρόνου (46-39).

Η βελτίωση στην άμυνα έφερε τον Παναθηναϊκό και πάλι σε θέση βολής. Οι πράσινοι έκλεισαν το περιφερειακό σουτ, έσφιξαν τη ρακέτα τους και μείωσαν στο καλάθι (50-49) αλλά αυτή ήταν και η τελευταία τους αντεπίθεση στον αγώνα, αφού η συνέχεια άνηκε στους γηπεδούχους. Ακόμα ένα νεκρό διάστημα άφησε την ομάδα του Βόβορα για πολλή ώρα χωρίς καλάθι, με τους Βιλντόζα και Πίτερς να αναλαμβάνουν δράση για το 66-58 στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου.

Και στην τέταρτη περίοδο; Ένας Παναθηναϊκός που τόσο κακό δεν τον έχουμε ξανά δει εδώ και πολύ καιρό. Ο Βιλντόζα συνέχιζε να εκτελεί όπως και απ’ όπου ήθελε, τελειώνοντας το ματς με 19 πόντους και πέντε τρίποντα, αλλά αυτός που ήταν… μαγικός ήταν ο Χένρι. Με 12 ασίστ και 14 πόντους διέλυσε κάθε σύστημα του Παναθηναϊκού, που από κάποιο σημείο και μετά σκορπούσε θλίψη.

Παίκτες αδιάφοροι, παίκτες που τα παράτησαν και… παραιτήθηκαν από κάθε είδους προσπάθεια. Σαν να μην ήθελαν να παίξουν, σαν να περίμεναν την κόρνα της λήξης, ενώ ήθελε περισσότερα από πέντε λεπτά το παιχνίδια. Μια εικόνα που δε συνάδει με το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Μια εμφάνιση θλίψης που αντικατοπτρίζεται στο τελικό 93-72.