Τα ενθαρρυντικά νέα για άλλο ένα εμβόλιο, αυτό της Οξδφόρδης/AstraZeneca, σχολιάζει με ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δημοσιεύτηκαν ιατρικό περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης 2/3 του υποψήφιου εμβολίου COVID-19.

Τα αποτελέσματα από το δεύτερο στάδιο της μελέτης της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό στον οργανισμό μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, ενώ παράγει εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες. Η μελέτη περιλαμβάνει 560 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών.

Οι δοκιμές έδειξαν ανοσία στις εξής 3 ηλικιακές ομάδες: 18-55, 56-69, και 70 ετών και άνω.

Στην έρευνα σε 560 υγιείς ενήλικους (ανάμεσα στους οποίους ήταν και 240 άνω των 70 ετών) το εμβόλιο έδειξε να προστατεύει περισσότερο τους ηλικιωμένους σε σχέση με τους πιο νέους εθελοντές.

Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE επανέλαβε ότι πράγματι το εμβόλιο αυτό δείχνει να είναι καλύτερα ανεκτό (από πλευράς τοπικών και άλλων συστημικών αντιδράσεων) σε ηλικιωμένους από ότι στους νεότερους ενήλικες και έχει παρόμοια δυνατότητα να εγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μετά από τη 2η δόση.

Επισήμανε, ακόμη, ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, περισσότερο από το 99% των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα

Ηλίας Μόσιαλος – Νεότερα από το εμβόλιο Οξφόρδης/Astra Zeneca:

• Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, περισσότερο από…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, 19 November 2020