Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής ή μη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην γειτονική χώρα.

Υπάρχει ο κατάλογος Μπορέλ

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει έτοιμο πλαίσιο κυρώσεων που θα ζητήσει να επιβληθούν στην Τουρκία ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στη λίστα των κυρώσεων που έχει σχηματιστεί από τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ κ. Μπορέλ ενώ για την τελική στάση της Ελλάδας θα συνεκτιμηθούν και τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Όσον αφορά τα θέματα των ενδεχόμενων κυρώσεων υπάρχει ένας κατάλογος από τον κ. Μπορέλ. θα περιμένουμε να δούμε λίγο πως προετοιμάζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μετά από αυτό το Συμβούλιο (σ.σ. των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ)» είπε ο κ. Πέτσας.

Μεσόγειος και Κύπρος

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έθεσε ζήτημα τόσο για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο όσο και τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα κατεχόμενα με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια.

«Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο», αναφέρει ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Διερευνητικές επαφές

Αναφορικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σχετικά με τις διερευνητικές επαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να επανεκκινήσουν λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

«Η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε το τελευταίο διάστημα και σε ανώτερο επίπεδο. Ο κ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον κ. Δένδια, οι δύο ΥΠΕΞ των δύο χωρών συνομίλησαν. Προϋπόθεση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες. Δυστυχώς αντ’ αυτού είδαμε και παράταση παράνομων Navtex ή και έκδοση καινούργιων παράνομων Navtex και την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα στην περιοχή των Βαρωσίων. Όλα αυτά αξιολογούνται και φυσικά σ’ αυτό το κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Θα κληθεί ενωμένη

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο όπου η Ευρώπη θα κληθεί ξανά ενωμένη να έχει μια απάντηση σε σχέση με την πρόοδο που υπήρξε ή την οπισθοχώρηση που υπήρξε ανάμεσα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει αν ήρθε η ώρα να επιβάλλει κυρώσεις στη γειτονική χώρα».