Πολλές τελευταίως ήταν οι επιθετικές, εις βάρος της χώρας μας, δηλώσεις τόσο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όσο και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και του αντιπροέδρου της Τουρκίας. Δηλώσεις που συνοδεύονταν με προκλητικές ενέργειες οι οποίες έχουν να κάνουν με παραβίαση διεθνών κανόνων και συμφωνιών, καταπάτηση δικαιωμάτων και απειλών έναντι της εθνικής μας κυριαρχίας.

Μάλιστα τώρα με την εξέλιξη του πολέμου στο Αζερμπαϊτζάν οι Τούρκοι κλιμάκωσαν τις προκλήσεις τους και θέλουν να εμφανίζονται ως στρατιωτικά κυρίαρχοι στην περιοχή, αυξάνοντας τις απειλές έναντι της χώρας μας. Πάγια ελληνική θέση είναι να μην υπάρχουν απαντήσεις στις δηλώσεις αυτές. Ωστόσο ανώτατη στρατιωτική πηγή ακούστηκε να λέει σε μια από τις ενημερώσεις που έγιναν την Τετάρτη στο Πεντάγωνο, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η προπαγάνδα τους περί δήθεν «ασταμάτητου τουρκικού στρατού, που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει… Έχουν όμως γνώσιν οι φύλακες, στα κάστρα της Ξηράς, της Θάλασσας και του Αέρα. Και γρηγορούν. Αλλοίμονο αν νομίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή με όποιες επιθετικές ενέργειες, έχουν σκοπό να κάνουν».

***

Για 35 ημέρες Ελλάδα – Τουρκία ήταν αντιμέτωπες

Αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό κατά την έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400». Σημείωσε ότι Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των Τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.

Τον Μάρτιο, είπε ο Πρωθυπουργός, «αντιμετωπίσαμε την χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών. Το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα. Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας».

***

Θωράκισαν και το Προεδρικό Μέγαρο

Δεν είναι μόνον ο περιορισμός των επισκέψεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ούτε βεβαίως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού εργάζεται πλέον με τηλεργασία, είναι και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που χρησιμοποιούν τώρα μάσκα. Ολοι ανεξαιρέτως οι εύζωνες και αυτοί που βρίσκονται στη φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη και αυτοί που βρίσκονται την φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου. Ακόμα και οι αλλαγές της φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη γίνονται με μάσκα, τις οποίες φρόντισε και παράδωσε στους εύζωνες η Προεδρική Φρουρά. Επιπλέον όλοι οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας φορούν μάσκες, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε ήδη αρκετά τεστ (μετά από κάθε επίσκεψή της ή μετά από κάθε συνάντησή της), ενώ τον Πρωθυπουργό με τον οποίο συναντάται εθιμικά μία φορά τον μήνα, αυτόν τον μήνα θα συνομιλήσει μαζί του (την Τετάρτη) μέσω τηλεδιάσκεψης.

***

Εθελόντριες στη μάχη της Θεσσαλονίκης

Θέλω να σταθώ στην ανθρωπιστική και συνάμα συγκινητική προσφορά των δέκα νοσηλευτριών ειδικευμένων στις ΜΕΘ από την Κρήτη που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη η οποία δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς. Ήταν όντως συγκινητικές οι στιγμές της αναχώρησής τους, λέγοντας σε όσους τις αποχαιρετούσαν «ευχηθείτε μας καλή τύχη». Η προσφορά τους αυτή συγκίνησε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που χαρακτήρισε «υποδειγματική» την πράξη τους, «πράξη αλληλεγγύης», όπως είπε. Οι τέσσερις από τις δέκα νοσηλεύτριες προσερχόμενες στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» δήλωσαν: «Ευχηθείτε μας καλή τύχη. Και να προσέχετε».

***

Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Λοιμωξιολόγων

Σφόδρα έχουν ενοχλήσει την κυβέρνηση οι απειλές κατά της ζωής που δέχονται τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων στις προσπάθειές της να προτείνει μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του φονικού ιού. Μάλιστα, όπως μου είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, λαμβάνονται μέτρα ώστε να εντοπιστούν όλοι αυτοί που απειλούν προκειμένου να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Μου είπε μάλιστα ότι ο λόγος που δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιστημονικής Επιτροπής είναι επειδή υπήρξαν απειλές εναντίον των μελών τους. Δηλαδή θα ήταν, μου είπε, εύκολος στόχος για όλους αυτούς που πρότειναν διάφορα σκληρά περιοριστικά μέτρα.

***

Οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Στο μεταξύ, αυτό που μαθαίνω είναι ότι την Τετάρτη το απόγευμα υπήρξε νέα πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Κεντρικό θέμα ήταν οι θάνατοι από covid που επήλθαν εκτός μονάδων. Δηλαδή πώς προέκυψαν και τι έφταιξε. Και όλα αυτά την ώρα που ο εφιάλτης του κορωνοϊού δεν έχει τέλος. Με 3.209 κρούσματα, με 480 διασωληνωμένους και με 60 θανάτους.

***

Κοτανίδου: Στην Ελλάδα δεν θα ζήσουμε αυτά που ζουν στην Ελβετία

H Αναστασία Κοτανίδου καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε για το τι θα γινόταν αν η Ελλάδα ξέμενε από ΜΕΘ, όπως έγινε στην Ελβετία, η οποία μάλιστα προχώρησε σε αποφάσεις που όχι μόνο έγιναν viral, αλλά προκάλεσαν και σοκ. Η καθηγήτρια, σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τα όσα ανέφερε για την Ελβετία ο συνάδελφός της, καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σχετική επίσημη ανακοίνωση.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ζήσουμε. Οι εντατικολόγοι δεν θα δώσουν απλά μάχη (…) Εμείς θα ανοίγαμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής και εκτός των μονάδων Εντατικής των Νοσοκομείων όπως έγινε στην Ιταλία» ανέφερε η κυρία Κοτανίδου. Τόνισε, ωστόσο, πως στην Ελλάδα δεν είμαστε και πολύ μακριά από το να βρεθούμε στο «κόκκινο» και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να μην δούμε σκηνές Ιταλία.

***

Πήγε στο πανηγύρι αλλά δεν… χόρεψε

Ήταν θυελλώδης η συζήτηση στη Βουλή για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών, του Α. Κουτσούμπα της ΝΔ και της Γιώτας Πούλου. Και τούτο γιατί η άρση της ασυλίας τους ζητήθηκε επειδή και οι δύο μετείχαν σε… πανηγύρια όπου παραβιάστηκαν το καλοκαίρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας ήταν να αρθεί η ασυλία και των δύο και έγινε με οριακή πλειοψηφία, καθώς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 (πάλι μαζί σε μια άτυπη… συμμαχία) διαχώρισαν τις δύο περιπτώσεις των βουλευτών υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία μόνον του γαλάζιου βουλευτή και όχι τη Συριζαίας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήγε μεν στο πανηγύρι, αλλά δεν… χόρεψε.

***

Γιατί κλαίει και οδύρεται ο ‘Αι Βασίλης

Οι μεγάλοι χαμένοι εφέτος στα Τρίκαλα θα είναι ο ‘Αι Βασίλης και τα… Ξωτικά. Έχει απαγορευτεί η έλευσή τους λόγω covid. Μάλιστα ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ετοίμασε και μια αφίσα που δείχνει τον Άι Βασίλη να ωρύεται από το κλάμα αφού εφέτος δεν έχει πού να πάει. Και με τα ξωτικά να τον παρηγορούν… Η ακύρωση της χριστουγεννιάτικης φιέστας (που στοίχιζε στον Δήμο περί τα 800.000 ευρώ) με τα εξωτικά και τον Άι Βασίλη, τα σπιτάκια με τα ζαχαρωτά, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν θα στολίσει χριστουγεννιάτικα την πόλη. Θα την φωτίσει τόσο που θα πρέπει να φαίνεται, όπως μου είπε ο κ. Παπαστεργίου, από τον διαστημικό σταθμό. Επιπλέον θα προκηρύξει διαγωνισμό για το φωτεινό (με λαμπιόνια) μπαλκόνι της πόλης. Όσο για τον Άγιο Βασίλη θα του δώσει ένα voucher για να έρθει του χρόνου εντελώς… δωρεάν.

***

Ο Ερντογάν μαζί με τον δολοφόνο του Σολωμού

Μαζί με τον δολοφόνο του Σολωμού Σολωμού το 1996 στο οδόφραγμα της Δερύνειας στην Κύπρο φωτογραφήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την προκλητική του επίσκεψη στα Κατεχόμενα. Εναντίον του Κενάν Ακίν, ο οποίος όταν πυροβόλησε τον 26χρονο Σολωμού ήταν υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την INTERPOL, που τον έχει επικηρύξει με το ποσό των 460 χιλιάδων ευρώ.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Σολωμού, έχει εκδοθεί επίσης για ακόμη δέκα άτομα. Στη φωτογραφία, που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Κενάν ποζάρει ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.