Οικονομική ενίσχυση που αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας – οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά – ανακοίνωσε εκτάκτως σήμερα η κυβέρνηση για τον μήνα Δεκέμβριο.

Πρόκειται για την ενίσχυση όσων δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την οποία εξήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Το μέτρο περιλαμβάνει το ποσό των 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, επιπλέον 100 ευρώ προσαύξηση για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή 21 μέτρα για την αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, – που από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα – παρουσίασαν των επιπλέον μέτρα ενίσχυσης, αναφέρθηκε στο σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την προστασία εργαζομένων, επιχειρήσεων, ανέργων, αλλά και του συνόλου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:

Το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου. Στις κλειστές επιχειρήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15 έως και 24 Νοεμβρίου.

Στόχος είναι, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντιστοίχως εργοδότες και εργαζόμενοι υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις από 15 Νοεμβρίου έως και την 7η Δεκεμβρίου. Η πληρωμή της αποζημίωσης στους εργαζόμενους, να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, και πριν τις 21.12.2020.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ:

Επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό αφορά 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκ. ευρώ.

Αναμένεται εντός της εβδομάδας η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του μήνα. Θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκ. ευρώ.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ:

Το «ανοικτό πρόγραμμα» των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Οκτωβρίου. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα, όταν αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων θα παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ:

Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ». Η καταβολή θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ:

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – που είναι στη Βουλή προς ψήφιση – προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Η δαπάνη θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων. Εξετάζεται να λάβουν το επίδομα και άλλες επιστημονικές κατηγορίες που καταβάλλουν αυτή την ειδική εισφοράς υπέρ του κλάδου ανεργίας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ:

Το υπουργείο Εργασίας θα θεσμοθετήσει – εντός των επομένων ημερών – τη δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.

Όλα τα μέτρα

Αυτά είναι τα 21 μέτρα, που η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του δεύτερου κύματος της πανδημίας και για την στήριξη της αγοράς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων για το μήνα Νοέμβριο και ανέργων.

1. Αναστολές συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

2. Υποχρεωτική τηλεργασία 50% για όσους εργαζόμενους η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Οριζόντιο μέτρο.

3. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, παράταση κατά δύο μήνες του επιδόματος. Εφάπαξ ενίσχυση μη επιδοτούμενων μακροχρονίως ανέργων.

4. Συνεχίζεται το πρόγραμμα « Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις πληττόμενες ή όχι.

5. Παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα προσλήψεων για 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.

6. Υποβολή μονομερών δηλώσεις από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ύψους 534 ευρώ για τον μηνά Οκτώβριο.

7. Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα των καλλιτεχνών, προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

8. Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνόδους προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

9. Καταβάλλεται αναλόγια αποζημίωσης άδειας για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή στα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία, υπολογιζόμενη στα 2/25 ανά μηνά αναστολής με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ.

10. Για το χρονικό διάστημα από 1.9.2020 έως 31.12.2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία που είχαν κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2020 έως και Αύγουστο 2020 χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

11. Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματόγραφους με αναλόγια του αριθμό παραστάσεων, με την υποχρέωση επιστροφής του 20 % της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτήριου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

12. Καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργιάς με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τους.

13. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν από τον Ιανό. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίοι απολύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος 18.08.2020 -29.09.2020.

14. Κάλυψη εργαζομένων πληττομένων επιχειρήσεων από τον σεισμό στη Σάμο με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για 3 μήνες.

15. Παράταση μέτρου αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.

16. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 εύρω με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

17. Επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών στις αερομεταφορές και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές μέχρι και την 31.12.2020.
18. Ευελιξία προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

19. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

20. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

21. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά την επικράτεια δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.