Την επιμονή της Άγκυρας, στην προσπάθεια να επιβάλλει τις παράνομες αξιώσεις της σε Ανατ. Μεσόγειο και Κύπρο, παραμερίζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, κατέστησε σαφή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Ακάρ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει στην τακτική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν τις εργασίες τους:

«Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Και εμείς διασφαλίζουμε την ασφάλεια τους και τους συνοδεύουμε. Είμαστε αποφασισμένοι στο θέμα αυτό. Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας στη ξηρά, στη θάλασσα και τον αέρα», είπε ο Ακάρ.

«Λύση» δύο κρατών

Κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αδιάλλακτη στάση, ο Ακάρ, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για «λύση» δύο κρατών, αντί της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, εν μέσω ευχών, για την «επέτειο» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, ο Ακάρ, ανέφερε πως «η Κύπρος είναι εθνικό ζήτημα της Τουρκίας», η οποία  θα συνεχίσει «να εκπληρώνει τις ευθύνες της που απορρέουν από τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης».

Συμπληρώνοντας πως η θέση της χώρας του δεν έχει αλλάξει, κάλεσε την ελληνική πλευρά να «εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση» και υποστήριξε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία εκεί και να γνωρίζουν πως είναι κυρίαρχες και ίσες οντότητες. Είπαμε επανειλημμένα πως δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Ως Τουρκία θα προστατεύουμε πάντοτε το δικαίωμα και το δίκαιο της ΤΔΒΚ και θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να παραβιαστεί», είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.