Η ανάπτυξη μιας νέας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών της χώρας μας θα επιβεβαιωθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν, στο Άμπου Ντάμπι.

Στόχος είναι να μετατραπεί η διμερής σχέση σε στρατηγική εταιρική σχέση και η Ελλάδα να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδεύει τον Πρωθυπουργό και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Αλ Ναγιάν, την Τετάρτη, επισφραγίζεται η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό/επενδυτικό επίπεδο, όσο και στο γεωπολιτικό, επίπεδο. Αυτό θα γίνει με την υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και με τη Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Το δεύτερο πεδίο συνεργασίας, το οικονομικό – επενδυτικό, θα συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με το Mubadala Investment Company PJSC. Τα ΗΑΕ είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου.

Τομείς ενδιαφέροντος

Τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για οικονομική συνεργασία είναι η αγροτοβιομηχανία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια (ΑΠΕ, φυσικό αέριο) οι υποδομές μεταφορών.

Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε διαφόρους τομείς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σημαντικότερους αυτούς των τηλεπικοινωνιών, κατασκευών – παροχής τεχνικών υπηρεσιών, ναυτιλιακής υποστήριξης, εμπορίου τροφίμων, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών ενώ τα ΗΕΑ κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών σε άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό.