Οδηγίες-διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Νοέμβριο δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

1. Υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ)-επιλογή ΚΑΔ

Κατά την καταχώρηση των αρχικών στοιχείων του εντύπου «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 1/8/2020 ΚΑΙ ΜΕΤΑ» (μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] > [Δηλώσεις Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας] > [Εισαγωγή]), εμφανίζεται στη δήλωση ως υποχρεωτικό πεδίο η συμπλήρωση του ΚΑΔ. Ο ΚΑΔ επιλέγεται από τη διαθέσιμη λίστα επιλογής. Στην εν λόγω λίστα εμφανίζεται το σύνολο των ΚΑΔ της επιχείρησης που έχουν δηλωθεί στο TAXIS με αύξουσα ταξινόμηση. Στην περίπτωση όπου υπάρχουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση που υπάγονται σε διαφορετικούς ΚΑΔ, υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις για κάθε ΚΑΔ.

2. Υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας, βάσει ΚΑΔ-Καθορισμός χρονικών διαστημάτων αναστολής

Οι επιχειρήσεις εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Νοεμβρίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενο και, στη συνέχεια, για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστό από δημόσια αρχή, τότε υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο-δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία υπαγωγής (πληττόμενο ή κλειστό από δημόσια αρχή αντίστοιχα).

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις πρέπει να καθορίσουν στο πεδίο (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ) του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ είναι κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή είναι πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Αν για παράδειγμα το δηλούμενο ΚΑΔ της επιχείρησης

– είναι πληττόμενο για το διάστημα από 01/11 έως 06/11/2020, υποβάλλεται μία αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους δεν μπορούν να είναι «εκτός» του ανωτέρω χρονικού διαστήματος,

– είναι κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής από 07/11 έως 30/11/2020, τότε υποβάλλεται δεύτερη αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικά το διάστημα από 07/11/2020 έως 30/11/2020.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον-άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.

3. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που έχουν προσληφθεί, μέσω του Ανοικτού Προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που αναστέλλουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους με εντολή δημόσιας αρχής, οι οποίοι επιδοτούνται από το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181), τίθενται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.

Οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, μετά την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Νοείται ότι δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ ή σε κλειστές επιχειρήσεις για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» υλοποιείται κανονικά και τόσο οι επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους μπορούν να προβαίνουν σε ένταξη εργαζομένων στο πρόγραμμα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (α΄ φάση) για την ένταξη εργαζομένων τους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) για το μήνα Νοέμβριο, για να υποβάλουν δήλωση αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, πρέπει πρώτα να προβούν στην απαραίτητη τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω δήλωσης.

Δεδομένου ότι υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες για την υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Νοέμβριο, νοείται ότι μία κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της α΄ φάσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μέχρι και τις 24/11/2020, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία υποβολών των δηλώσεων αναστολών για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση πληττόμενης επιχείρησης, η προθεσμία υποβολής ορθής επανάληψης της α’ φάσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι, μέχρι τις

30/11/2020, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολών δηλώσεων αναστολών γι’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι η 7η/12/2020.

5. Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά το μήνα Νοέμβριο, δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά το μήνα Νοέμβριο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά το μήνα Νοέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του.

6. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το μήνα Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με την έως τώρα θεσμοθετημένη διαδικασία, καθώς ο Μηχανισμός Στήριξης των εργαζομένων του άρθρου δέκατου τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), είναι σε ισχύ.

‘Αλλωστε, με τη νέα προωθούμενη νομοθετική διάταξη, που αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής ή πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες για το μήνα Νοέμβριο, ορίζεται αποκλειστικά η αλλαγή της επιμέτρησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ποσό αναφοράς των 800 ευρώ αντί των 534 ευρώ, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής των αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Νοεμβρίου ως προς αποκλειστικά τους μέχρι και την 4η/11/2020 προσληφθέντες εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις.