Τη σημασία που προσδίδουν οι ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επισήμανε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Δείτε εδώ βίντεο

Σημειώνοντας ότι νιώθει τιμή για τη συνάντησή του με τον ηγέτη του «Ορθόδοξου κόσμου», ο κ. Πομπέο σε ανάρτησή του στο twitter, υπογραμμίζει ότι «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη – δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή,  για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Δεν αναμένεται να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά μόνον αν έρχονταν εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη και όχι μεταβαίνοντας αυτός στην Άγκυρα. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, μια συνάντηση είχε φανεί πιθανή, όμως τελικά ναυάγησε.

«Επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας»

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο, μετά τη συνομιλία του στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι «ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ επιθετικές».

Ο ίδιος, επικαλέσθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  την «υποστήριξη» της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή «το γεγονός ότι είχε επίσης εγκαταστήσει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Αναφερθήκαμε επίσης στις ενέργειές της στη Λιβύη, όπου εισήγαγαν επίσης δυνάμεις τρίτων χωρών, ή ακόμη τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργασθούν για να πείσουν τον κ. Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Μετά την Τουρκία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία του μεταβαίνοντας στη Γεωργία, την Ιερουσαλήμ και μετά στις χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιπάλους του Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ βολιδοσκόπησε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τη δυνατότητα να πληγεί μια ιρανική πηρηνική εγκατάσταση, όμως εκείνοι τον απέτρεψαν.