Το 53% των Ελλήνων θεωρεί πως η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει νωρίτερα την απόφαση για lockdown .

Την ίδια στιγμή τονίζουν πως για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε ευθύνεται κατά κύριο λόγο η μη τήρηση των μέτρων και δευτερευόντως η καθυστερημένη απόφαση για την καραντίνα.

Σε δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της εφημερίδας POLITICAL καταγράφονται οι απόψεις της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ αποτυπώνεται και η δύναμη των κομμάτων.

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ

Tη σταθερή υπεροχή της ΝΔ με διαφορά ύψους 18,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει έρευνα της OPINION POLL .

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,4% των απαντήσεων, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 18,2%.

Αν και το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού τo 68% συμφωνεί με την απόφαση για lockdown.

Ειδικότερα,το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών.

Τι λένε οι πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Σημειώνουμε ότι πολύ αισιόδοξοι δηλώνει μόλις το 11%. Η εικόνα τον Οκτώβριο σε έρευνά της OPINION POLL έδειχνε οι πιο αισιόδοξοι να είναι το 51% έναντι ενός 48% που ήταν πιο συγκρατημένοι, πιο απαισιόδοξοι. Εν ολίγοις έχουμε μια υποχώρηση του βαθμού αισιοδοξίας κατά 6%.

– Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών. Αναφερόμαστε σε ένα 59% έναντι ενός 31% που κρίνει ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστερημένη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.

Την άποψη αυτή υιοθετεί το 81,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ, το 40,3% του ΣΥΡΙΖΑ, το 80% του ΚΙΝΑΛ, το 47,9% του Κ.Κ.Ε, το 47,1% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 22,6% του ΜΕΡΑ 25. Ουσιαστικά πλειοψηφική άποψη ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστέρηση της Κυβέρνησης συναντάμε στον ΣΥΡΙΖΑ ( 51,7% έναντι 40,3% ) και το ΜΕΡΑ 25 ( 54,8% έναντι 22,6%).

– Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lock down. To 68% συμφωνεί με την απόφαση αυτή έναντι ενός 31%.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά συμφωνίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με 80,9% και 78,9% αντίστοιχα. Πλειοψηφική είναι αυτή η άποψη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε. Ο αντίθετο σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του ΜΕΡΑ 25 και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά, 83,4% και 80% αντίστοιχα.

– Ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%. Ξεχωρίζει το ΚΙΝΑΛ που θεωρεί κατά 92,4% ότι έπρεπε να επιβληθεί πιο νωρίς lock down από την μια πλευρά και από την άλλη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25 με 62,5% και 100% να διαφωνούν. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια τα ποσοστά υπέρ της άποψης της καθυστέρησης είναι περίπου τα ίδια ( Ν.Δ 53,8%, ΣΥΡΙΖΑ 54% , Κ.Κ.Ε 52,4%) που είναι βεβαίως πλειοψηφικά σε κάθε χώρο.

– Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την Κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40% , ποσοστό σημαντικό και πλειοψηφικό, αν και σημειώνεται μείωση σε σχέση με το εύρημα έρευνας της OPINION POLL τον Οκτώβριο που βρισκόταν στο 67%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 83,8% και του ΚΙΝΑΛ με 63,5% . Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό όλων των κομμάτων δηλώνει ικανοποίηση από την συνολική διαχείριση της Κυβέρνησης. Είναι 36,8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 38,8% στο Κ.Κ.Ε, 38,2% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , με το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 22,6% να σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25

– Ως σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύεται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με το 82% να εκτιμά ως θετική την συμβολή του στην προσπάθεια κατά της διάδοσης του κοροναϊού, έναντι μόλις ενός 12% που έχει αρνητική άποψη. Σημειώνεται ότι οι θετικές απόψεις είναι σημαντικά πλειοψηφικές σ΄ όλα τα κομματικά ακροατήρια( Ν.Δ 92%, ΣΥΡΙΖΑ 81,2%, ΚΙΝΑΛ 90,6%, Κ.Κ.Ε 77,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 47,5%, ΜΕΡΑ 25 68,7%). Το εύρημα δείχνει ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε στο τελευταίο διάστημα ουδόλως επηρέασαν την καταλυτικά θετική άποψη της κοινής γνώμης για το πρόσωπό του , την επιστημοσύνη του και την συμβολή του στον αγώνα κατά της πανδημίας.

– Οι διαστάσεις που παίρνει η πανδημία και η πτώση της ικανοποίησης από την αντιμετώπιση της Κυβέρνησης φαίνεται να επηρεάζει και άλλα μεγέθη.

– Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στον βαθμό ικανοποίησης από την στήριξη στην Οικονομία, την στήριξη των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την Κυβέρνηση που είναι 38% έναντι ενός 43%. Σε έρευνα της OPINION POLL τον Οκτώβριο ο βαθμός ικανοποίησης ήταν 43%. Προφανώς η όλη υγειονομική κατάσταση τροφοδοτεί ένα φόβο για την οικονομική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα σε τμήματα του πληθυσμού υπάρχουν ήδη επιδράσεις λόγω της κρίσης που ακολουθεί την πανδημία.

– Το ποσοστό αυτό εξηγείται αφού σε όλα τα κομματικά ακροατήρια σημειώνεται μια πιο μικρή ικανοποίηση απ ΄ότι σε άλλα θέματα. Ακόμα και ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ το ποσοστό ικανοποίησης είναι 62,5% όταν σε όλα τα άλλα θέματα ξεπερνά το 80%-90%. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια

– Το 47% φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στις συνολικά κρίσιμες συνθήκες που ζούμε. Ο βαθμός ικανοποίησης από τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων με την Τουρκία βρίσκεται στο 51% ( ήταν 56% τον Οκτώβριο).

– Η κατάσταση αυτή φαίνεται να επηρεάζει και την συνολική ικανοποίηση από την Κυβέρνηση που βρίσκεται στο 51%, σημειώνοντας μία πτώση πέντε μονάδων από τον Οκτώβριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης συνολικά από την Κυβερνητική δραστηριότητα εντοπίζονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με ποσοστά 81,4% και 69,3% αντίστοιχα. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια η ικανοποίηση είναι : ΣΥΡΙΖΑ 27,4%, Κ.Κ.Ε 24%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 38,2% , ΜΕΡΑ 25 22,6%.

– Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση στο πιο κρίσιμο σημείο μέσα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πανδημία, την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους από τις Τουρκικές προκλήσεις και τους κινδύνους από αυτές, δέχεται πιο έντονη κριτική και αυτό επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης από χειρισμούς σε όλα τα επίπεδα. Διατηρεί σημαντική στήριξη ( 51% συνολική ικανοποίηση, 58% ικανοποίηση από τους χειρισμούς για κοροναϊό), αλλά ταυτόχρονα δέχεται πιο ισχυρά μηνύματα από την κοινωνία.

Αναλλοίωτη η κυριαρχία Μητσοτάκη 

– Τα προβλήματα που σημειώσαμε δεν φαίνεται να επηρεάζουν, τουλάχιστον σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς και δεν αγγίζουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

– Την στιγμή που η συνολική ικανοποίηση από την Κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στο 51%, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται μόλις στο 13% ( 14% στην έρευνα του Οκτωβρίου). Μάλιστα και ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λίγο ή πολύ ικανοποιημένοι δηλώνει το 28,3%.
Είναι φανερό, ότι όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει από δυσαρέσκειες που εμφανίζονται, από λάθη και ολιγωρίες της Κυβέρνησης. Το στοιχείο δε αυτό δείχνει ότι ο αντιπολιτευτικός του λόγος μοιάζει με τροχό που γυρίζει στον αέρα και χρήζει διορθωτικών κινήσεων.

– Μέσα σ΄ αυτή την δύσκολη συγκυρία ο Κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κυρίαρχος και με απόθεμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του, αφού στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων έναντι 18,2% του Α. Τσίπρα, με το 26,1% να επιλέγει τον ΚΑΝΕΝΑ. Διατηρεί δηλαδή ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης του 32,2% έναντι του Α. Τσίπρα , όσο ήταν και τον Οκτώβριο( 49,4% έναντι 17,3).

– Σημαντικό στοιχείο της διακομματικής επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το στοιχείο της επιλογής του από μεγάλα ή και σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Πιο ισχυρός εμφανίζεται στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 89,6% , του ΚΙΝΑΛ με 78,6% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 52,9%. Στα άλλα κόμματα συγκεντρώνει: ΣΥΡΙΖΑ 21,%, Κ.Κ.Ε 24,5%, ΜΕΡΑ 25%.

– Αντίθετα ο Α. Τσίπρας φαίνεται να επιλέγεται από το 50% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 8,5% της Ν.Δ, το 17,3% του ΚΙΝΑΛ, το 10,2% του Κ.Κ.Ε και το 22,6% του ΜΕΡΑ 25. Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν επιλέγεται από κανένα.

– Το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών φέρνει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 18,7% με την Ν.Δ να συγκεντρώνει το 37,5% στην Πρόθεση ψήφου σημειώνοντας μία πτώση 0,5% σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου και τον ΣΥΡΙΖΑ το 18,8 %( αύξηση 0,7%). Έχουμε δηλαδή μια πτώση της διαφοράς κατά 1,2%. Τα άλλα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα: ΚΙΝΑΛ 6,5%, Κ.Κ.Ε 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,1% και ΜΕΡΑ 25 2,8% .Τα ποσοστά αυτά στην μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν 6,7%, 5,2%, 3,2% και 2,8% αντίστοιχα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έρευνα