«Μήπως μπλοφάρουν η Ουγγαρία και η Πολωνία; Ή είναι όντως έτοιμες να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να έρθουν αντιμέτωπες με όλη την Ευρώπη;».

Αυτό το ερώτημα θέτει σε σχόλιο η Frankfurter Allgemeine Zeitung για το ουγγροπολωνικό μπλόκο στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης και παρατηρεί: «Οι δύο κυβερνήσεις δεν πρέπει να υποτιμούνται. Έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι σκληροί όταν πρόκειται για δικά τους συμφέροντα. Ο Βίκτορ Όρμπαν και η ομάδα Κατσίνσκι έχουν γίνει ξένοι στην Ευρώπη.

Αλλά στα συμφέροντά τους εμπίπτουν επίσης και τα χρήματα. Και τα δύο κράτη είναι οι μεγαλύτεροι υποδοχείς πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επωφεληθούν δεόντως (…) Αυτό σημαίνει για τα κράτη-μέλη της ΕΕ: πρέπει να παραμείνουν σταθερά στη γραμμή τους.

H διαπραγμάτευση για το κράτος δικαίου είναι σωστή. Το να την υποστηρίξουν είναι σημαντικότερο από μια γρήγορη εκταμίευση πόρων. Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπορούν να εγείρουν αντιρρήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – γι αυτό υπάρχει. Εάν στοχεύουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να βοηθήσουν τα πληγέντα κράτη. Ωστόσο ενδέχεται η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία σύντομα να εξαντληθούν».

Δήμητρα Κυρανούδη