Το 2021 εκτιμάει πως θα λάβει τέλος η πανδημία του κορωνοϊού, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δρ Σκοτ Γκότλιμπ, μετά τα ενθαρρυντικά νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna.

Υπενθυμίζεται πως η Moderna, που αναπτύσσει το εμβόλιο mRΝΑ, ανακοίνωσε σήμερα πως προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.

«Εάν τα στοιχεία αυτά είναι ίδια όταν βγουν τα πλήρη δεδομένα, μπορεί να έχουμε δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια κατά του Covid»,  είπε ο Γκότλιμπ στο CNBC.

«Όταν έχουμε αυτά τα εμβόλια σε επαρκείς ποσότητες, το γεγονός ότι μέρος του πληθυσμού έχει ήδη περάσει το Covid, σε συνδυασμό με το ότι θα εμβολιάζουμε το κοινό με ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, σημαίνει ότι μπορεί να δώσουμε τέλος σε αυτή την πανδημία το 2021 με την τεχνολογία μας», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, στα τέλη του περασμένου έτους, έχουν καταγραφεί σχεδόν 55 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από  1,3 εκατ. θάνατοι.

Εμβόλια από την άνοιξη

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της Moderna Στέφαν Μπάνσελ είχε εκτιμήσει ότι, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, η κυκλοφορία του θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απριλίου.

Για την εμπορική διάθεση του εμβολίου η εταιρεία συνεργάζεται με την ελβετική Lonza Group, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων το χρόνο.

Η Moderna έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,5 δισ. δολαρίων για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά, με την προοπτική να αυξηθεί το νούμερο στα 400 εκατομμύρια δόσεις.

Ανάλογα αιτήματα έγκρισης αναμένεται να υποβληθούν και σε άλλες αγορές, με την Moderna να ελπίζει ότι η παραγωγή θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2021.