Στο εμβόλιο το κορωνοϊού, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένονται στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα, αναφέρθηκε στο MEGA ο καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σχετικά με το εμβόλιο, ο καθηγητής τόνισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από τις δοκιμές και αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι εντυπωσιακά.

«Κανένας δεν περίμενε αποτελεσματικότητες στο 90 – 95%» υπογράμμισε.

Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, όταν θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά «ακόμα και 80 και 70% να ‘ναι είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε».

Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προστασία του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό, παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν όσοι εμβολιαστούν δε θα μεταδίδουν και τον ιό.

Τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα πιο υποφερτή, ωστόσο «θα πρέπει να προσέχουμε».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι θα υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όμως από την στιγμή που θα υπάρχει το εμβόλιο, θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, σημείωσε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, από θέμα καθαρά υγειονομικό.