Η Εθνική τα έβρισκε σκούρα απέναντι στην πολυπρόσωπη άμυνα της Μολδαβίας, μέχρι ο Φορτούνης να βρει λίγο χώρο δράσης. Μια… φωτοβολίδα δική του στο 32′ και μια ασίστ πάρε – βάλε στο 41′ στον Μπακασέτα «υπέγραψαν» το 2-0 της Εθνικής Ελλάδος στο Κισινάου. Νίκη στο 94′ για τη Σλοβενία και πλέον θέλουμε μόνο τρίποντο την Τετάρτη στη Ριζούπολη για να βγούμε πρώτοι και να ανέβουμε κατηγορία στο Nations League.

Η Εθνική από το ξεκίνημα είχε τον έλεγχο του αγώνα, είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά αυτή η κατοχή ήταν ανούσια. Με εξαίρεση μια κάθετη πάσα του Μπακασέτα στον Φορτούνη και την επέμβαση του Ναμάσκο στο πλασέ του τελευταίου στο τετ α τετ, η Εθνική δεν μπορούσε να κάνει ευκαιρίες.

Τι κι αν το ποσοστό κατοχής της ομάδας του Φαν Σιπ έφτασε μέχρι και στο 77%; Τι κι αν οι Μολδαβοί περίμεναν πίσω από τη σέντρα; Τι κι αν η Ελλάδα έφερνε την μπάλα στα άκρα, ώστε να διασπάσει την άμυνα; Δεν τα κατάφερνε. Δεν μπορούσε να μπει με προϋποθέσεις στην περιοχή και να απειλήσει. Τι θα χρειαζόταν; Μια προσωπική ενέργεια.

Και μία τέτοια ήρθε στο 32’, από τον πιο ποιοτικό Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Κώστας Φορτούνης πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, δημιούργησε χώρο για τον εαυτό του και με μια «βολίδα» από τα 20 μέτρα έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Ναμάσκο για το 0-1. Ένα απίθανο γκολ από τον Φορτούνη που «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Μολδαβίας και απλούστευσε τα πράγματα για την Εθνική.

Και εννιά λεπτά αργότερα, στο 41’, ακόμα μια… πινελιά από τον «Φόρτου». Βρέθηκε μέσα στην περιοχή, θα μπορούσε να τελειώσει τη φάση με σουτ, αλλά προτίμησε να το σιγουρέψει. Μοίρασε στον Μπακασέτα, πλασέ στην αριστερή γωνία του Ναμάσκο, 0-2 και… σχόλασε ο γάμος. Δύο ενέργειες του Φορτούνη, δύο γκολ.

Το δεύτερο μέρος αποδείχτηκε τυπική διαδικασία. Ο Φαν Σιπ θέλησε να κάνει περισσότερο διαχείριση τόσο στο αποτέλεσμα, όσο και στους ποδοσφαιριστές. Έβγαλε μάλιστα τον καλύτερό του παίκτη, τον Φορτούνη, στο 65’, έβγαλε τον Τσιμίκα, έβγαλε τον Λημνιό, θέλοντας να τους δώσει ανάσες. Άλλωστε την Τετάρτη ακολουθεί ο «τελικός» με τη Σλοβενία στη Ριζούπολη.

Η Ελλάδα έβγαλε το πόδι από το γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, διατηρώντας ωστόσο τον έλεγχο. Θα μπορούσε να είχε πετύχει και τρίτο γκολ σε τετ α τετ του Φορτούνη, αλλά και σε μεγάλη ευκαιρία του Γιακουμάκη στην τελευταία φάση του αγώνα. Δεν το πέτυχε, ωστόσο αυτό το 2-0 της έδωσε τη νίκη που ήθελε.

Τι δεν ήθελε; Το δεύτερο γκολ της Σλοβενίας. Οι Σλοβένοι βρέθηκαν να χάνουν μέσα στην έδρα τους από το Κόσοβο, ισοφάρισαν σε 1-1 και στο 94’ με πέναλτι σημείωσαν δεύτερο γκολ, που τους διατήρησε μόνους στην κορυφή.

Στους 13 η Σλοβενία, στους 11 η Ελλάδα. Και όπως καταλαβαίνουν όλοι; Την Τετάρτη στη Ριζούπολη θέλουμε νίκη και μόνο νίκη για να ανέβουμε κατηγορία στο Nations League. Διαφορετικά θα παραμείνουμε στα… ντέρμπι με ομάδες όπως η Μολδαβία και το Κόσοβο.

Μολδαβία: Ναμάσκο, Ρέαμπτσιουκ, Αρμάς, Πόσμακ, Γιάρνταν, Ιονίτα, Τσεμποτάρου (46’ Επουρεάνου), Σπάταρου, Κόσιουκ (46’ Καϊμάκοφ), Ράτσα (62’ Ρουρτσάν), Νταμάσκαν (71’ Ντρος)

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας (62’ Κυριακόπουλος), Τζαβέλλας, Χατζηδιάκος, Μαυρίας, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Φορτούνης (65’ Τζόλης), Μπακασέτας, Λημνιός (78’ Χατζηγιοβάνης), Παυλίδης (78’ Γιακουμάκης).

Περισσότερα σε λίγο…