«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ και στο κτίριο Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έπειτα από σοβαρά γεγονότα που προηγήθηκαν, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζει, με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Επιπλέον η σύγκλητος ανακοινώνει ότι η απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, θα γίνει με λιτό και συμβολικό τρόπο, και κάνει έκκληση προς τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν την επέτειο στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η επέμβαση της Αστυνομίας στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ και στο κτίριο Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έπειτα από σοβαρά γεγονότα που προηγήθηκαν, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοια περιστατικά τραυματίζουν τον επικείμενο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Η διοίκηση του Ιδρύματος δεν συμφωνεί με αστυνομικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων των πανεπιστημίων και συστηματικά επιδιώκει με κάθε τρόπο, όπως και επίμονα έπραξε στην προκειμένη περίπτωση, την αποτροπή της αστυνομικής επέμβασης.

Η βία, η παραβατικότητα και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι αντίθετες στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Πανεπιστημίου, που στηρίζονται στην ελευθερία των ιδεών. Υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του και διαμορφώνουν μια εικόνα που αδικεί το σημαντικό έργο που επιτελείται σε αυτό.

Εν μέσω πανδημίας σε έξαρση, η απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, θα γίνει με λιτό και συμβολικό τρόπο, όπως αποφάσισε η επιτροπή εορτασμού. Καλούνται οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν την επέτειο στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού.