Την ανάγκη στήριξης της ελληνικής ακτοπλοΐας σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να δοκιμαστεί η επιβίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα.

Με «προίκα» μεγάλες ζημιές στο 2021

«Σε ό,τι αφορά τα έσοδα δυστυχώς επαληθεύονται οι προβλέψεις μας για μείωση των εσόδων από ναύλους η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα € 300.000.000 και με ζημιογόνα αποτελέσματα του 2020 που θα ξεπεράσουν τα €100.000.000, χωρίς να υπολογίζεται η κρατική βοήθεια, που όμως δεν ξεπέρασε τα € 22.000.000. Σε αντίθεση με το 2019, σε λίγες μέρες ξεκινάμε μία νέα χρονιά το 2021 με προίκα πολύ μεγάλες ζημιές, με τα ταμειακά αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και τον δανεισμό προς Τράπεζες και Δημόσιο να έχει αυξηθεί και να αυξάνεται συνεχώς.» τόνισε.

Ο κ.Σακέλης είπε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε πρώτη φάση θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απόσυρση και πώληση των καλύτερων πλοίων τους που σήμερα διαθέτουν, καθώς με βάση τα στοιχεία το πρώτο πεντάμηνο του 2021 θα είναι χειρότερο από το αντίστοιχο του 2020.

Αυτό, θα ήταν καταστροφικό και για τις νησιωτικές οικονομίες που στηρίζονται στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ο οποίος παρουσιάζοντας στοιχεία είπε ότι ένα μεγάλο μέρος του ακτοπλοϊκού στόλου θα είναι γερασμένο την προσεχή δεκαετία ενώ επίσης ένα τμήμα του θα τεθεί «εκτός μάχης» λόγω των περιβαλλοντικών προβλεπόμενων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ για τους ρύπους των πλοίων.

Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία μέτρα περιορισμού των μεταφορών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες σημειώνοντας ότι παρά τα αισιόδοξα μηνύματα σχετικά για το εμβόλιο, ο τουρισμός το 2021 προβλέπεται μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2019.