Την οργή της Αθήνας, της Λευκωσίας και της Ευρώπης προκάλεσε για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του διεθνούς ταραξία που επιφυλάσσει για τον εαυτό του. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και κυνισμού με αποκορύφωμα το χυδαίο επικοινωνιακό σόου του σουλτάνου στα Βαρώσια, το απόγευμα της Κυριακής.

Με αγήματα, πολεμικά αεροσκάφη να σχηματίζουν στον ουρανό το σήμα της ημισελήνου και ως επιστέγασμα τη διοργάνωση πικνικ σε ένα τόπο με μνήμες μαρτυρικές, ο πρόεδρος της Τουρκίας απέδειξε επισκεπτόμενος τα Βαρώσια αλλά και οι προσβλητικές του εξαγγελίες για τις περιουσίες των Κυπρίων, ότι ο νεοοθωμανικός εθνικισμός του πρέπει να ανασχεθεί με συντονισμένες ενέργειες.

Οι «ε/κ γείτονές μας» μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ από τα Βαρώσια, έχοντας στο πλάι του τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε μάλιστα και προβληματισμένος γιατί «αυτή η ομορφιά που είδα, κρατούνταν μακριά από το κοινό τόσα χρόνια».

Ερντογάν και Τατάρ, μαζί με τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετέβησαν γύρω στις 16:30 και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού. Εκεί  κάθισαν στο λευκό κιόσκι που κατασκευάστηκε με θέα την θάλασσα.

Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος των Βαρωσίων που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του πάρε δώσε, η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά.

Γι’ αυτό, είπε, θεωρήσαμε ότι πλέον πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους παλιούς ιδιοκτήτες, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να αποκτήσουν τις εδώ περιουσίες τους.

Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το συζήτησαν πρώτα εσωτερικά και αφού πήραν και τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης, προχώρησαν στο βήμα.  Αυτό το βήμα, είπε, είναι ένα ανθρώπινο βήμα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της όμορφης περιοχής , «το κάναμε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί στους «ε/κ γείτονές μας» ότι μπορούν να αιτηθούν για επιστροφή των περιουσιών τους με αυτόν τον τρόπο, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

«Είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής»

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος,  αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι και οι Ε/κ μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στα Βαρώσια και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».

Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό το ψευδοκράτος, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – και άφησε την «βόρια Κύπρο» στην απομόνωση.

Ως άτομο που συμμετείχα σε εκείνες τις συνομιλίες, συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, «δεν είναι εύκολο να χωνέψεις την αδικία που έγινε στην τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Πλέον, πρέπει να κόψουμε εμείς, τον ομφάλιο λώρο (σσ. θα καθορίσουν μόνοι τους το δρόμο τους)».

Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στα Βαρώσια, πρόσθεσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ «και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».

Το… μενού στο χυδαίο πικνικ

Η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει ότι το μενού στο πικ νικ ήταν γύρος με σεφταλί, μπουρέκια και κεφτέ πουργούρι, ενώ για επιδόρπιο κατιμέρι, μπακλαβά και μπακλαβά με φυστίκι.

Λόγω της βροχής και της καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, η συνοδεία του οδηγήθηκαν κατευθείαν και μόνο στο χώρο του λευκού σπιτιού – κιόσκι με θέα προς τη θάλασσα και  μετά τις δηλώσεις αναχώρησαν για την Λευκωσία, για τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας, το οποίο χτίστηκε σε δύο περίπου μήνες με χρήματα από την Τουρκία.

Πριν το χυδαίο πικνικ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, και μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, δύο τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τα κατεχόμενα, σχηματίζοντας το μισοφέγγαρο.

Μάλιστα, η εικόνα ήταν ορατή και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Δείτε εικόνες:

 

Διαδήλωσαν οι Τουρκοκύπριοι

Παρά τις απαγορεύσεις της «αστυνομίας», Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στην περιοχή της Αμμοχώστου, διαμαρτυρόμενοι για παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις τους αλλά και το περίφημο πικνικ το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Οι διαδηλωτές, κρατούσαν πανό με το σύνθημα #NoPicnicOverPain, ενώ η αστυνομία σταμάτησε εκείνους που προσπάθησαν να πάνε προς την τουρκική πρεσβεία. Ως αντίδραση στα οδοφράγματα, οι διαδηλωτές φώναζαν «Block Erdoğan not people».

Διάφοροι οργανισμοί υποστήριξαν την εκδήλωση και οι ακτιβιστές της UniteCyprusNow συμμετείχαν επίσης στην πορεία. Η πορεία τελείωσε χωρίς περιστατικά.

Πηγή εικόνων: philenews.com

Αθήνα: Πρωτοφανής πρόκληση

«Πρωτοφανή πρόκληση», χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα.

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», σημειώνει.

Σύμπνοια Ελλάδας- Κύπρου

Αναλυτικότερα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».