Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ σε πολλές αμερικανικές πόλεις για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας.

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδεχθεί την ήττα του και να παραδώσει ομαλά την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό το εμβόλιο για τον κορωνοϊό απορρίπτοντας κάθε σκέψη για επιβολή lockdown στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έπρεπε να περάσουν δέκα ημέρες από τις εκλογές για να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ήττα του ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας παράλληλα να υποβαθμίσει το κυβερνητικό σχέδιο του διαδόχου του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει σύντομα εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξαίρεσε όμως την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Αντριου Κουόμο, ότι κάνει μικροπολιτική με τον κορωνοϊο και δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του.

«Θα έπρεπε να ντρέπεται» απάντησε ο Κουόμο, τονίζοντας ότι ο Τραμπ προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολίτες.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες 184.000 νέα κρούσματα – έναν αριθμό ρεκόρ-και σχεδόν 1.400 θανάτους. Αν η τάση συνεχιστεί και δε ληφθούν άμεσα μέτρα η χώρα θα καταγράφει 2.200 θανάτους την ημέρα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκτιμούν ειδικοί.

Εν τω μεταξύ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε τη νίκη σε ακόμα δυο πολιτείες, την Αριζόνα και τη Τζόρτζια και έφτασε τους 306 εκλέκτορες έναντι 202 του Τραμπ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επικοινωνεί με ξένους ηγέτες και συντονίζει το επιτελείο του μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Μπάιντεν σκοπεύει να επιβάλλει τη χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα από την πρώτη ημέρα της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA