«Σαρώνει» τη Θεσσαλονίκη ο κορωνοϊός καθώς καθημερινά καταγράφονται πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας καθώς από τα 3.038 κρούσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή τα 725 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί απευθύνουν στους Θεσσαλονικείς δραματικές εκκλήσεις να φανούν πολύ προσεκτικοί και υπάκουοι στους περιορισμούς τις επόμενες ημέρες, για να μην καταστεί η διασπορά ανεξέλεγκτη.

Ενδεικτικές της κατάστασης, είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος είπε πως «στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν το νέο δραματικό μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Μετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση, πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ενώ πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως το rvn πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη: «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».

Πιέζει το σύστημα υγείας ο κορωνοϊός

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν γεμίσει τόσο πολύ, που τα αποτελέσματα της καραντίνας θα αργήσουν να φανούν.

Οι γιατροί είναι σε δραματική κατάσταση και απευθύνουν εκκλήσεις για συνδρομή στο έργο τους.

Οι ΜΕΘ ασφυκτιούν ενώ τα νοσοκομεία είναι σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους για το ποιος έχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 496.

Από αυτές οι 335 ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές. Ωστόσο, η πανελλαδική πληρότητα -67% – δεν αντικατοπτρίζει την πίεση και τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει πληρότητα 89%.