Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.

Όπως υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο facebook, την απόφαση αυτή την επέβαλε η ανάγκη να περισταλεί ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους.

«Οι εξαιρετικές συνθήκες στις οποίες ζούμε υποχρεώνουν στη λήψη εξαιρετικών μέτρων», σημειώνει προσθέτοντας ότι αποτελεί μάθημα για όλους «το μάθημα που πρόλαβαν να δώσουν οι δάσκαλοι και να εμπεδώσουν τόσο γρήγορα τα παιδιά, ότι για να είναι τα ίδια καλά πρέπει να είναι καλά και οι γύρω τους και ότι η ευτυχία του συνόλου επιτυγχάνεται όταν η ατομική ευθύνη συναρτάται με την κοινωνική υποχρέωση και την πολιτειακή μέριμνα».

Η ανάρτηση της κ. Σακελλαροπούλου

Αναλυτικότερα η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών που μόλις ανακοινώθηκε δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τα παιδιά, τους γονείς, τους δασκάλους, μια νέα σειρά από προβλήματα – οικογενειακού προγραμματισμού, εκπαιδευτικού συντονισμού, ενδεχόμενης ψυχολογικής επιβάρυνσης– που καλούνται να διαχειριστούν.

Ωστόσο, η πανδημία καλπάζει – και παρότι δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί δεν αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, παρότι τα παιδιά έμαθαν από νωρίς ότι πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύουν και πειθάρχησαν με συγκινητική προθυμία στις υποδείξεις των δασκάλων τους, η ανάγκη να περισταλεί ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους επέβαλε μια δύσκολη απόφαση, που ως την τελευταία στιγμή πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε.

Οι εξαιρετικές συνθήκες στις οποίες ζούμε υποχρεώνουν στη λήψη εξαιρετικών μέτρων.

Κανείς δεν θέλει τα σχολεία κλειστά, τα παιδιά απομονωμένα στο σπίτι, μακριά από τους φίλους και τους δασκάλους τους, μακριά από τους χώρους όπου κατ’ εξοχήν μαθαίνουν τη συνεργασία και τη συμμετοχή, τον σεβασμό και την υπευθυνότητα, όπου, με δυο λόγια, κοινωνικοποιούνται. Ωστόσο το πρόκριμα αυτής της δύσκολης περιόδου είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Το μάθημα που πρόλαβαν να δώσουν οι δάσκαλοι και να εμπεδώσουν τόσο γρήγορα τα παιδιά, ότι για να είναι τα ίδια καλά πρέπει να είναι καλά και οι γύρω τους και ότι η ευτυχία του συνόλου επιτυγχάνεται όταν η ατομική ευθύνη συναρτάται με την κοινωνική υποχρέωση και την πολιτειακή μέριμνα, είναι μάθημα για όλους μας.»