Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές ζητούν να αυξηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, να γίνεται πιο συχνά απολύμανση στους χώρους του πανεπιστημίου καθώς και μόνιμη παρουσία του κλιμακίου του  ΕΟΔΥ ώστε να γίνονται συχνά τεστ.

Το βράδυ της Πέμπτης, την έντονη κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσαν καταγγελίες που έφτασαν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης για συγκεντρωμένα άτομα στον αύλειο χώρο των Α’ Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Επί τόπου μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να απομακρύνουν τα άτομα από το σημείο.

Αρχικά οι νεαροί αποχώρησαν από τον αύλειο χώρο, ωστόσο λίγο αργότερα ανασυντάχθηκαν μπροστά στην είσοδο του κτηρίου της Α’ ΦΕΘ και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, με τους νεαρούς να παραμένουν στην είσοδο.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ αποχώρησαν από το σημείο, παραμένουν ωστόσο σε ετοιμότητα βρισκόμενες σε κοντινή απόσταση, αναφέρει το thestival.

Τη διεξαγωγή τεστ ζητούν οι φοιτητές

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια ο Σύλλογος Οικότροφων των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης επρόκειτο για τη γενική συνέλευση των μελών της που είχε προγραμματιστεί να γίνει εκείνη την ώρα.

Επισημαίνεται, ότι τηρήθηκαν μέτρα και αποστάσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται να διεξαχθούν μαζικά τεστ στους οικότροφους και να ληφθούν μέτρα προστασίας εντός των φοιτητικών εστιών.

«Έχουν απόλυτο δίκιο οι φοιτητές»

«Οι φοιτητές έχουν απολύτως δίκιο. Τουλάχιστον τρεις φορές ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ να στείλε κλιμάκιο στις φοιτητικές εστίες και να πραγματοποιήσει τεστ, αλλά… μας έγραψαν» καταγγέλλει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ethnos.gr.

«Για σήμερα μας υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν τελικά κλιμάκιο στις 12:00 το μεσημέρι στις εστίες και για δύο ώρες θα υποβάλουν τους φοιτητές σε τεστ. Αναμένουμε να δούμε, αν τελικά θα γίνει αυτό. Εμείς έχουμε ήδη ενημερώσει τους φοιτητές».

Τεστ μετά από… 9 μέρες κατάληψη

Μετά από εννέα συνεχόμενες ημέρες κατάληψης στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και της διεύθυνσης των φοιτητικών εστιών, τη Τετάρτη, η Διεύθυνση Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί στις εστίες για να πραγματοποιηθούν τα τεστ στους οικοτρόφους.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), που εκδόθηκε στις 9 Νοεμβρίου, όλα ξεκίνησαν όταν, οικότροφοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό «με την διεύθυνση να προσπαθεί να το αποκρύψει μένοντας πρακτικά άπραγη χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, όπως να ενημερώσει του φοιτητές και να ιχνηλατήσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την διασφάλιση της υγείας μας», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Σύντομη περιγραφή των κινητοποιήσεων στις εστίες

Στις 3 Νοέμβρη ο Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διεύθυνσης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης. Για μία ακόμα φορά ο διευθυντής των εστιών Σ.Φιλιππίδης και ο εκπρόσωπος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Κ. Παπάντος αντιμετώπισαν τους φοιτητές με χλευασμούς ειρωνείες και τραμπουκισμούς. Συγκεκριμένα , ο διευθυντής έφτασε σε σημείο να βρίσει και να σπρώξει φοιτητές(!) , αδιαφορώντας για τη κρισιμότητα της κατάστασης των εστιών εν μέσω πανδημίας και τα αιτήματα του.

Ταυτόχρονα την στιγμή που επιβεβαιώθηκε οικότροφος θετικός σε κορονοιό επέλεξε να κλείσει την γραμματεία, παρακωλύοντας τις διαδικασίες για τη μεταφορά του συνοικοτρόφου μας σε ξενοδοχείο καραντίνας .

Ποιοι είναι οι αρμόδιοι;

Η στάση αυτή δεν μας ξαφνιάζει, καθώς έρχεται σε σύμπνοια με τη πολιτική που ακολουθεί το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του από την αρχή της πανδημίας απέναντι στους εστιακούς φοιτητές. Με την πολιτική, δηλαδή, που πατάει επάνω στις διαιρεμένες τάξεις των ανθρώπων και επιβάλλει σε αυτούς που τυχαία βρίσκονται στις χαμηλότερες να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να αντιμετωπίζονται ως κόστος από τα τα κράτη που υιοθετούν αυτές τις πολιτικές. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι πολιτικές αυτές πριν μερικούς μήνες επέλεξαν να μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (τακτικές απολυμάνσεις, μάσκες, δωρεάν τεστ κ.ά.) ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε αυτά. Οι κρίσιμοι μήνες που ακολούθησαν μας βρήκαν εκτεθειμένους στην πανδημία, χωρίς καμία απολύμανση και αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, με μείωση του προσωπικού καθαριότητας καθώς και του ωραρίου διανομής φαγητού (με αποτέλεσμα να συνωστιζόμαστε ).

Ταυτόχρονα οι ίδιες πολιτικές επέλεξαν να ενισχύσουν με εκατομμύρια τα ΜΜΕ για την προπαγάνδιση της ατομικής ευθύνης, όπως και τα σώματα ασφαλείας για την καταστολή στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους. Εκατομμύρια επίσης δόθηκαν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει.

Στο κομμάτι της καταστολής έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της ίδρυσης νέου σώματος ασφαλείας εντός των πανεπιστημίων. Όπως είδαμε η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη στην ΑΣΟΕΕ από άτομα των οποίων η δράση δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές και τους αγώνες τους και τον οποίο καταδικάζουμε ώστε να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες τους ήδη είχαν εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα στο δικαίωμα των φοιτητών να διεκδικούν και να οργανώνονται μέσα στους συλλόγους τους. Πιο συγκεκριμένα, φέρνει ‘’πανεπιστημιακούς μπράβους’’, ένα σύνολο μέτρων βγαλμένο από άλλες εποχές με face control και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρήκε χρήματα για να προσπαθήσει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια ανακοινώνοντας πως θα προσληφθούν 2000 ‘’πανεπιστημιακοί μπράβοι’’ αλλά για την υγεία μας και συνολικά για την κατάσταση στις εστίες δεν δίνουν φράγκο. Είναι λοιπόν γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα τους περάσει.

Για τις εστίες ειδικότερα

Το τελευταίο διάστημα με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη , συνοικότροφοι μας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με την διεύθυνση να προσπαθεί να το αποκρύψει μένοντας πρακτικά άπραγη χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, όπως να ενημερώσει του φοιτητές και να ιχνηλατήσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την διασφάλιση της υγειάς μας. Την ίδια ώρα ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Δ. Κωβαίος προκλητικά δήλωνε ότι έχουν γίνει όλα τα παραπάνω ενώ η συλλογική μας πρωτοβουλία ήταν αυτή που φρόντισε για την ενημέρωση των συνοικοτρόφων μας και προέβη σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις του συλλόγου οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε πρυτανεία, διεύθυνση και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ . Η επιμονή των αρμόδιων φορέων να υποβαθμίζουν συστηματικά την ποιότητα των ζωών μας, μας εξοργίζει και οξύνει τον αγώνα μας. Όπως είπαμε και στην αρχή δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω και να δεχτούμε εκπτώσεις στις ζωές μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας , θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί , να υπερασπιστούμε τις ζωές μας , τη δημοσία υγεία και παιδεία.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στη διεύρυνση του αγώνα και καλούμε φοιτητικούς συλλόγους και τους Συλλόγους Οικοτρόφων στον ελλαδικό χώρο να στηρίξουν και να πλαισιώσουν με αντίστοιχες αποφάσεις και δράσεις τον κοινό μας αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Άμεσα μαζικά τεστ για τους εστιακούς/ές φοιτητές/ριες

  • Άμεση ιχνηλάτηση και όχι αυτοιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων

  • Υγειονομικό υλικό δωρεάν για όλους /ες τους οικοτρόφους /ίσσες

  • Συχνή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων

  • Μονιμοποίηση παρουσίας κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ που να επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της πανδημίας

  • Άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός

  • Άμεσα δίκτυο και σήμα για κάθε δωμάτιο

  • Άμεση επισκευή όλων των βλαβών σε υδραυλικά ,μπάνια και ασανσέρ

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας , συντήρησης σίτισης και ψυχικής υγείας