Σκηνές που θυμίζουν τις τραγικές εικόνες της περασμένης άνοιξης εκτυλίσσονται στη Νάπολη της Ιταλίας, με το ιατρικό προσωπικό να εξετάζει ασθενείς με συμπτώματα κοροναϊού μέσα στα αυτοκίνητά τους και τους παρέχει οξυγόνο ενώ περιμένουν στην ουρά έξω από το νοσοκομείο.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το νοσοκομείο Κοτούνιο έχει κατακλυστεί από ασθενείς, οι οποίοι δεν χωρούν να μπουν μέσα στο κτίριο και περιμένουν έξω στα αυτοκίνητα.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, ιδιαίτερα στα νότια, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγότερο εξοπλισμένα έναντι αυτών στον πλούσιο βορρά. Ο δήμαρχος στο Παλέρμο δήλωσε ότι η πόλη του και η υπόλοιπη Σικελία κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μια «προαναγγελθείσα σφαγή».

Οι ιταλοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό απηύθυναν νέα δραματική έκκληση σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κοροναϊό και ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει ολόκληρη την Ιταλία «κόκκινη ζώνη», προχωρώντας σε ολικό lockdown.

«Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού» γράφουν σε ανοικτή επιστολή τους.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ορθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στους διάφορους θαλάμους» προσθέτουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρέπουσα φροντίδα σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν πάσχουν από κοροναϊό, αλλά από χρόνιες και μη ασθένειες. «Κάθε ημέρα γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς με Covid, οι οποίοι μεταφέρονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων. Εχει ξεπερασθεί το όριο χωρητικότητας και δοκιμάζεται σκληρά η δυνατότητα θεραπείας και φροντίδας στα νοσοκομεία μας» επισημαίνουν, ενώ προσθέτουν ότι εκτός από τα νοσοκομεία, οι οικογενειακοί γιατροί παρακολουθούν 542.οοο ασθενείς διαγνωσμένους με κορονοϊό, που βρίσκονται σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Σκληρές εικόνες από νοσοκομείο

Παράλληλα, σοκ προκλήθηκε από την είδηση ότι ασθενής με κοροναϊό που είχε μεταφερθεί στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου Καρνταρέλι της Νάπολης, πέθανε μέσα σε τουαλέτα του κτιρίου.

Το πτώμα του δεν βρέθηκε από γιατρούς ή νοσοκόμους, αλλά από άλλους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο σε προσωρινά σε ράντζα, με την ελπίδα να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στους θαλάμους.

«Πρόκειται για δραματικά και απαράδεκτα συμβάντα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, διότι σε πολλές περιοχές της Νάπολης και στα περίχωρά της, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στον στρατό στρέφεται ο Κόντε

Στο μεταξύ, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παρέμβει για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Νάπολη ζητώντας και τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του στρατού.

Παράλληλα, με την δραστηριοποίηση του στρατού, στενοί συνεργάτες του Κόντε προσθέτουν ότι θα χρησιμοποιηθεί και σειρά ξενοδοχείων για να μπορέσουν να τεθούν σε ασφαλή απομόνωση ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα της covid 19.