Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας στη Θεσσαλονίκη εντός της ημέρας ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου όπως είπε να μη γίνει «νέα Ιταλία» η συμπρωτεύουσα.

Παρακαλάτε και πληρώνετε ιδιώτες

«Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, να παρακαλάτε ιδιώτες να προσφέρουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις για την σύμπραξη επ’ αμοιβή με ιδιώτες γιατρούς κλπ.

«Αν είχαμε πραγματική πολεμική σύρραξη θα παρακαλούσατε τους φορτηγατζήδες να πάρετε τα φορτηγά τους; Θα κάνατε επίταξη αυτή τη στιγμή. Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε και πληρώνετε τους ιδιώτες» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για αριθμούς. Διαφωνούμε για την ουσία» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα πριν τελειώσει η μέρα. Σας το λέω και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης».

«Δεν έχουν καταβληθεί οι έκτακτες υπερωρίες στο ΕΣΥ το τελευταίο διάστημα. Μιλάτε με όλους τους άλλους στον ιδιωτικό τομέα για το μέλλον της δημόσιας υγείας, αλλά με τους ανθρώπους της ΟΕΝΓΕ δεν μιλάτε. Είναι δυνατόν;» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Μαζικά τεστ από το δημόσιο για έξοδο από το lockdown

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι σε ότι αφορά τις ευθύνες «σας στηρίξαμε κ. Μητσοτάκη την Άνοιξη. Είχαμε πει ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε το δίμηνο – τρίμηνο της πρώτης καραντίνας για το σύστημα των μαζικών τεστ. Μάλλιασε η γλώσσα μας και δεν το κάνατε» και πρόσθετε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας.

«Τα μαζικά τεστ μέσα από ένα δημόσιο σύστημα είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για να βγούμε από το lockdown» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης

«Είχατε αρνηθεί να απαντήσετε στο ερώτημα πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα για το δεύτερο κύμα και αυτή η άρνησή σας να απαντήσετε σημαίνει ότι είχατε χάσει το τρένο. Αυτό σας είχα πει» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Καταστροφικό το άνοιγμα του τουρισμού

Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπενθύμισε ότι είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος του τουρισμού για το περασμένο καλοκαίρι.

«Εγώ είπα να κλείσουμε τον τουρισμό. Και με ειρωνευτήκατε κ. Μητσοτάκη ότι δεν θέλω τα έσοδα του τουρισμού.Σας είχα πει ότι θα έρθουν λιγότεροι και θα γεμίσουμε και με περισσότερο ιικό φορτίο. Μας κοροϊδεύατε όταν σας λέγαμε ότι είναι καταστροφική κίνηση το άνοιγμα του τουρισμού».

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε επίσης κριτική για την προετοιμασία των σχολείων και το σύστημα της τηλεκπαίδευσης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης σε σχέση με την προμήθεια των αναγκαίων αναλώσιμων και υποδομών για το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, τόνισε με την τηλεκπαίδευση αυξάνονται οι διακρίσεις και η ταξική ανισότητα.

Καμία επιστήμη δεν μπορεί να είναι πίσω από τα κολαστήρια στα οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες, πίσω από τη μόλυνση στα γηροκομεία.

Αυταρχισμός και σαδισμός

Παράλληλα ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για επίδειξη αυταρχισμού και σαδισμού που απονομιμοποιεί το lockdown, καθώς αναφέρθηκε στην περίπτωση της «Μαίρης Στεφάνου που τραγουδούσε στο δρόμο την πρώτη μέρα του lockdown και βάλατε 500 ευρώ πρόστιμο».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι «έχει κάνει τούρμπο τον αυταρχισμό» και υπονομεύει την τήρηση της νομιμότητας.

Το σύστημα δεν κατάφερε να ενσωματώσει τη 17 Νοέμβρη

«Διάβασα για προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για κάλεσμα σε ανυπακοή από τις δηλώσεις της προέδρου της ΟΕΝΓΕ. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Αν είναι τότε έχετε σαμποτάρει τη δική σας θέση.

Η δική σας θέση εξωθεί και δικαστικούς και δημοσιογράφους , όπως σωστά είπε ο κ. Κουτσούμπας για το παραλλήρημα κατά του Πολυτεχνείου» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε:

«Τη 17 Νοέμβρη το σύστημα που υπηρετείτε δεν κατάφερε να την ενσωματώσει και γι’ αυτό θέλετε να την καταργήσετε. Συνταγματικό και πολιτικό μας δικαίωμα να κάνουμε τηρώντας τα μέτρα υγειονομικά να κάνουμε την πορεία. Σας προκαλούμε κ. Μητσοτάκη να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Δεν μπορείτε να αποποιηθείτε το ακροδεξιό σας dna. Γι’ αυτό χτυπήσατε και στο Εφετείο».

«Δείχνουμε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή» είπε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για την συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 στην πορεία απο το Πολυτεχνείο ως την αμερικανική πρεσβεία.