Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του αναφέρθηκε στις ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο «Σωτηρία» με αφορμή τα όσα είχαν προηγηθεί κατά την πρωτολογία του κ. Τσίπρα και είπε:

Τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός

«Ασχολήθηκα λίγο με την αντιπολίτευση και με εσάς προσωπικά. Υπήρξε μια αντιπαράθεση για την αναφορά σας για τις ΜΕΘ στο «Σωτηρία». Είπατε ότι λειτουργούν 9 από τις 50 κλίνες. Η δική μας ενημέρωση από τον διευθυντή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες» είπε ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας και την αναφορά του κ. Τασούλα μετά την παρέμβαση Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ο Πολάκης με χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μέσω των social media ότι είναι ψεύτης επειδή είπε ότι λειτουργούν όλες οι ΜΕΘ. Είτε η πληροφορήση που έχουμε είναι ψευδής οπότε θα απομακρυνθεί ο διευθυντής του Νοσοκομείου, είτε ο κ. Πολάκης λέει ψέματα οπότε πρέπει να τον απομακρυνετε εσείς κ. Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον ως «τέως αποτυχημένο πρωθυπουργό» και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι ο Πολακισμός, το μείγμα αλαζονείας, ψευτομαγκιάς που ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε από αυτό. Ο Πολάκης είναι απών από την αίθουσα αλλά το πνεύμα του εκφράστηκε μέσα από τα δικά σας λεγόμενα».

Σας ζήτησα να μην χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία θανάτων και να μην κάνετε ακροβασίες για ποσοστιαίες αυξήσεις θανάτων. Καταθέτω στα πρακτικά οι θάνατοι του τελευταίου 24ωρου στην Ευρώπη. Δυστυχώς υπάρχει μια σκληρή στατιστική. Είναι αδυσώπητη. Είναι αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Υπάρχει επίσης ο δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας. Πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν λόγω μιας πανδημίας. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιον θα πιστέψει ο κόσμος;

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι γιατροί λένε πως ότι ζητούσαν τόσα χρόνια, γίνονται τώρα. Κύριοι πολιτικοί αρχηγοί πιστεύετε ότι θα σας πιστέψει ο κόσμος;» και συμπλήρωσε:

«Τι είναι η κα Κοτανίδου; «Εγκάθετη» όπως ο κ. Τσιόδρας; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό. Κύριε Ξανθέ υπήρχαν ασθενείς και επί των ημερών σας που δεν έβρισκαν κρεβάτι στην εντατική. Όπως και επί των ημερών μας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαλογή ασθενών».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει τα τακτικά χειρουργεία; Ρωτήστε κύριε Τσίπρα τον κ. Ξανθό. Υπάρχει μια χώρα της Ευρώπης; Πείτε μου».

Σε ότι αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε δεν αφορά σε διαλογή ασθενών και πως είναι κάτι που «πάντα συνέβαινε και έτσι θα συμβαίνει πάντα» ύστερα από συνεννόηση γιατρών και οικογένειας του ασθενή, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει νόημα η διασωλήνωση. «Αυτό είναι το ανθρώπινο και ιατρικά ορθό» είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν παίζουν ρόλο στη διάδοση του ιού

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε: «Κάναμε προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» ενώ μίλησε για «διαλυμμένο» ΟΑΣΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση.

«Προσθέσαμε λεωφορεία. Διαγωνισμοί που ακυρώθηκαν ως παράνομοι από τις αρμόδιες Αρχές δεν θα γίνουν. Δεν θα παρανομήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν μελέτες που λένε ότι δεν παίζουν τα ΜΜΜ κομβικό ρόλο στη διάδοση του ιού, σε σχέση με άλλες εστίες μετάδοσης του ιού. Μόλις το 1,2% λένε οι σχετικές μελέτες».

Αν πράγματι το έργο σας στις εντατικές και στα ΜΜΜ θα το αναδεικνύατε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι στο κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το 2012-2019, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε ΜΕΘ και αστικές συγκοινωνίες. «Εσείς δεν είπατε τίποτα γιατί δεν είχατε τίποτα να πείτε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σόου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε επίσης με σφοδρότητα στον Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορώντας για «επικοινωνιακό σόου»

«Αναλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες για τις τράπεζες. Οι συνταξιούχοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ όταν λέγατε «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Καλό είναι σε αυτή την αίθουσα να έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθύνων. Εσάς προσωπικά κ. Βαρουφάκη σας βαραίνουν πολλές ευθύνες για τις τράπεζες και το τρίτο μνημόνιο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.