Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με δυο άξονες, το υγειονομικό και την οικονομία, αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση για ένα πιο συναινετικό κλίμα από την πλευρά της κυβέρνησης και βέβαια μετά την άρνησή της για κοινά αποδεκτό υπουργό Υγείας, πάγωμα νόμων, όπως π.χ. του Πτωχευτικού Κώδικα και τη συναπόφαση για εξάμηνο σχέδιο δράσης με κυρίαρχο την ενίσχυση του ΕΣΥ, ετοιμάζεται για πιο επιθετική στάση.

Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, μετά την ενημέρωση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται για γενικευμένη κριτική στο πλαίσιο και των τελευταίων δηλώσεών του, όπως π.χ. προχθές στα Γιάννενα με έντονο λόγο για τη μη θωράκιση του ΕΣΥ.

Στο «στόχαστρο» ο Αδωνις Γεωργιάδης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, θα υπάρχει αναφορά ότι η κυνική ομολογία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη πως «η κυβέρνηση έπεσε έξω με τις προβλέψεις για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού», παρά την προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνει πως η χώρα μας πληρώνει τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού.

«Άνοιξαν με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για τους τουρίστες, ενώ τώρα που ήδη έχει χαθεί ο έλεγχος θυμήθηκε η κυβέρνηση να επιβάλλει αρνητικό τεστ για όσους μπαίνουν στη χώρα», λένε ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αυτό που όπως φαίνεται θα πει ο πρώην πρωθυπουργός είναι ότι η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη, απλά επιβεβαίωσε την εγκληματική αδράνειά της το καλοκαίρι στους μεγάλους tour operators και την υποχώρησή της με έκπτωση στη δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα οι κυβερνώντες αγνόησαν πλήρως όλους τους ειδικούς που προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα και δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική ενίσχυση και προετοιμασία του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, και θα το πει και ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνουν ότι δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη, οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες, οι περισσότερες από τις οποίες ή δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης ή λειτουργούν με αποψίλωση άλλων νοσοκομειακών δομών. Επίσης, υπογραμμίζουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η δωρεά 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία από τις οποίες λειτουργούν οι 9 όπως κατήγγειλε μέχρι και ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ, αλλά και τη μη συνταγογράφηση των τεστ.

Με «όπλο» τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Στο «οπλοστάσιο» του Αλ. Τσίπρα θα είναι σήμερα και τα επίσημα νούμερα του ΕΟΔΥ που κατά την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι αδιάψευστος μάρτυρας και επιβεβαιώνουν τα εγκληματικά λάθη με το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησαν στην έκρηξη της πανδημίας:

Ιούνιος: 17 νεκροί και μόλις 492 κρούσματα όλο το μήνα που αίρονται οι περιορισμοί του lockdown. Ο αριθμός των νεκρών από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο ήταν 192 και το σύνολο των κρουσμάτων την ίδια περίοδο ήταν 3.409.

Ιούλιος: από 1η του μήνα ανοίγει ο τουρισμός και για το εξωτερικό με απευθείας πτήσεις και χωρίς απαίτηση αρνητικών τεστ, αφού η κυβέρνηση υποχώρησε στους μεγάλους tour operators: 11 νεκροί – Όλον τον Ιούλιο επιπλέον 992 κρούσματα και σύνολο 4.401 από την αρχή της πανδημίας.

Αύγουστος: 63 νεκροί και επιπλέον 5.916 νέα κρούσματα, σύνολο 10.317 από αρχή πανδημίας. Μόνο τον τουριστικό Αύγουστο βρέθηκαν δηλαδή σχεδόν 6.000 κρούσματα ενώ από αρχή πανδημίας είχαν εντοπιστεί κάτι περισσότερο από 4.000!

Σεπτέμβριος: Ουσιαστική λήξη της τουριστικής σεζόν: 125 νεκροί σε 8.158 κρούσματα, δηλαδή υπερδιπλάσια από το τετράμηνο Μάρτιος – Ιούνιος. Σύνολο κρουσμάτων από την αρχή πανδημίας ως και Σεπτέμβρη: 18.475 κρούσματα.

Οκτώβριος: 235 νεκροί σε σύνολο 39.251 κρούσματα, μόνο τον Οκτώβρη εντοπίστηκαν 20.776 νέα κρούσματα, σε έναν μήνα δηλαδή διπλάσια από ό,τι από το Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη

Πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου: 283 νεκροί σε σύνολο κρουσμάτων 63.322, μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχουν εντοπιστεί 24.071, περισσότερα από ολόκληρο τον Οκτώβριο!

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας θα εστιάσει την κριτική του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής. «Εάν δημοσιεύονται, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε, θα δούμε εάν οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει στο άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που άνοιξε ή είχαν διαφωνήσει και οι αποφάσεις ήταν καθαρά πολιτικές από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που έχουν το θράσος να επιμένουν ότι υπάρχει μόνο «ατομική ευθύνη» για να κρύψουν τις δικές τους» αναφέρουν από την ηγετική ομάδα.

Τι είπε ο Παύλος Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Σε αυτό το κλίμα, ο Αλ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και την περίπτωση του Παύλου Πολάκη, η στάση του οποίου ενόχλησε και τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, αλλά και πληθώρα βουλευτών και κομματικών στελεχών, αν και υπάρχουν πολλοί που τον στηρίζουν.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κλήθηκε (σ.σ. σε συνάντηση αναφέρθηκε επίσημα το κόμμα) στην Επιτροπή Δεοντολογίας που συστάθηκε υπό τον Γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.

Εκεί, ο Π. Πολάκης, τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχε πρόθεση να αμφισβητήσει τη συλλογικά επεξεργασμένη και αδιαπραγμάτευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και δική του θέση ως γιατρού και βουλευτή, ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρηθούν από όλες και όλους, ως μόνη ασπίδα στη διασπορά του κορονοϊού εδώ που μας έφτασε η εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης.

Ο Γραμματέας της ΚΕ και η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απηύθυναν ουσιαστικά συστάσεις στον Π. Πολάκη, λέγοντας, ότι εν μέσω πανδημίας, και με δεδομένη την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της Κυβέρνησης, απαιτείται από το κόμμα και όλα τα στελέχη του αποφασιστικότητα, συνοχή, υπευθυνότητα, και αφοσίωση στην προστασία της κοινωνίας.

Είχε προηγηθεί η αναφορά τους, ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, που γίνονται πλέον ορατά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ωθούν την κυβέρνηση σε ένταση των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες της.