Με προκλητικό τρόπο οι Τούρκοι και τα κατοχικά στρατεύματα προετοιμάζουν με γοργό ρυθμό την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, την προσεχή Κυριακή.

Ασφαλτοστρώνουν δρόμους, φωταγωγούν περιοχές, δημιουργούν νέα πάρκα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει το προαναγγελθέν πικνίκ του.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία αποστέλλει αίτημα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και προς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γενικά σε όποιον μπορεί να παίξει ρόλο, να στραφούν προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τον πιέσουν ή να τον πείσουν να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Εγχείρημα φαινομενικά δύσκολο εάν λάβει κανείς υπόψη τις προετοιμασίες που γίνονται από το κατοχικό καθεστώς ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν.

Γιατί πάει στα Βαρώσια ο Ερντογάν;

Την Κυριακή είναι η επέτειος ίδρυσης του ψευδοκράτους και ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την εκδήλωση σε φιέστα, μαζί με τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (και τους Γκρίζους Λύκους) στηρίζοντας για άλλη μια φορά τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, υπέρμαχο της νέας τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό των δύο κρατών…

Και το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί ο Ερντογάν αποδίδει τόση μεγάλη σημασία στα Βαρώσια, τόση που τον κάνει να έρθει άρον- άρον στην κατεχόμενη Κύπρο εν μέσω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την τουρκική λίρα, αλλά και με την εξάπλωση του κορωνοϊού; Πάνω απ΄όλα είναι μπίζνες.

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ανάμεσα στους πρώτους επισκέπτες της Αμμοχώστου ήταν κτηματομεσίτες και εκπρόσωποι μεγάλων τουρκικών γραφείων real estate που κατέγραφαν τις ζημιές και έκαναν έναν πρόχειρο υπολογισμό ποια κτίρια θα κατεδαφισθούν, ποια θα ανακαινισθούν και τι θα κτισθούν στη θέση τους. Λεηλατώντας βεβαίως τις ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι να δείξει ότι το ψευδοκράτος βγαίνει από την απομόνωση και ότι θα επιδιώξει ένα είδος αναγνώρισης (ή αποδοχής ύπαρξής του). Κάτι που χρόνια τώρα η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς επιδιώκουν.

Στις εκδηλώσεις ντροπής για την ίδρυσης του ψευδοκράτους κατά καιρούς είχαν εμφανιστεί διάφορες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες (ανάμεσά τους και το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Γκάνα, η Κροατία, η Σενεγάλη, το Τσαντ, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, η Ουγγαρία αλλά και η Βουλγαρία.

Τι έγινε πέρυσι

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν πέρυσι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ (από τους πρώτους που έσπευσε να μεταβεί στα Βαρώσια μόλις παρανόμως άνοιξαν) και εφέτος με το άνοιγμα της κατεχόμενης παραλίας των Βαρωσίων ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν πέρυσι με τιμώμενο τον αντιπρόεδρο υπήρξαν παρελάσεις, και πανηγύρια, με χαμηλές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, με επισκέψεις πολεμικών πλοίων στην Κερύνεια, εφέτος, με τον Ερντογάν ήδη βρίσκεται στο Μπαρμπαρός και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Εθνικό συμβούλιο συγκαλεί ο Νίκος Αναστασιάδης

Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο η Τουρκία προωθεί όλο και πιο έντονα την ιδέα της λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Αυτές είναι και οι κατευθυντήριες γραμμές που έλαβαν οι πρέσβεις της Τουρκίας στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο τα τελευταία 12 χρόνια.

Απευθυνόμενος στους υφισταμένους του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως ο βασικός άξονας πάνω στους οποίους θα κινηθούν σε σχέση με το Κυπριακό είναι πως «εκεί που δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει κυριαρχική ισότητα», δηλαδή λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία.

Στη Λευκωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ώστε να καθοριστεί η νέα εθνική γραμμή ενόψει της αναμενόμενης πρόσκλησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για άτυπη πενταμερή διάσκεψη