Το είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Καχραμάνμερας στην Τουρκία, ότι στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, θα βρίσκεται στην Αμμόχωστο, μαζί με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και με τη βοήθεια του… Αλλάχ (έτσι ακριβώς το είπε) θα κάνει πικνίκ στην περίκλειστη πόλη.

Ωστόσο με την παρουσία του Μπαχτσελί στην Αμμόχωστο είναι ωσάν να εισβάλλουν μαζί του και οι περιβόητοι οι Γκρίζοι Λύκοι στα Βαρώσια, σταθεροί σύμμαχοι του Ερντογάν.

Για την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου άρχισαν οι προετοιμασίες στα Βαρώσια. Η ασφαλτόστρωση δρόμων, ήταν από τις πρώτες ενέργειες, όταν άνοιξε τμήμα της παραλίας, ενώ τώρα γίνεται και φωταγώγηση, και ετοιμάζονται και… ποδηλατοδρόμοι. Ο σχεδιασμός είναι να κατεδαφίσουν κτίρια (με το πρόσχημα της ασφάλειας των ακινήτων) και να αρχίσει η μερική ανοικοδόμηση σε περιουσίες ελληνοκυπρίων που έχουν λεηλατηθεί.

Τα επόμενα βήματα στην Αμμόχωστο φαίνεται πως γίνονται πλέον με την άμεση εμπλοκή φίλων και συγγενών του Ερντογάν (όπως με τον παραιτηθέντα από υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του), εργολάβων και επενδυτών, από την Αγκυρα και την Κωνσατντινούπολη προκειμένου να την μετατρέψουν σε μια πόλη με καζίνο, με ουρανοξύστες και μαρίνες που θα μετατρέψουν την πόλη φάντασμα σε Λας Βέγκας της Μεσογείου. Σε μια πόλη τζόγου και ελεύθερου εμπορίου. Κάτι που ενόχλησε ακόμα και τους Τουρκοκύπριους…

Τα Βαρώσια ως… λάφυρο

Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο (που δημοσιεύουν κυπριακά ΜΜΕ) καταγγέλλουν διαμοιρασμό της περιοχής των Βαρωσίων από την Τουρκία, η οποία, να σημειωθεί, χρησιμοποιεί την περιοχή ως… λάφυρο. Εδώ και λίγες εβδομάδες παρά την έξαρση της πανδημίας που «θερίζει» στην Τουρκία, παρά την κατακραυγή για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας (και της τουρκικής οικονομίας) έχουν πυκνώσουν οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην περίκλειστη περιοχή. Ωσάν να διαγωνίζονται ποιος θα πάει πρώτος στο Βαρώσι και να φωτογραφηθεί στην κατεχόμενη παραλία του. Εκτός από τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάϊ, το Βαρώσι επισκέφθηκε και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος. Τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι το Βαρώσι «παραδίδεται» για ανάπτυξη υποδομών και χώρων πρασίνου και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Τουρκίας.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι καμία τουρκοκυπριακή κατασκευαστική εταιρία δεν μετέχει στην περιβόητη «ανάπλαση» της πόλης, αφού, όπως καταγγέλλουν ακόμα και στα κατεχόμενα αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση, ο Ερντογάν θέλει να επωφεληθεί ο ίδιος και το Βαρώσι να το μετατρέψει σε ένα είδους ατομικού του τσιφλικιού. Αλλωστε ο «τελευταίος Οθωμανός Σουλτάνος» όπως τον αποκαλούν είναι συνηθισμένος σε ανάκτορα και παλάτια χλιδής.