Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πολύ καλά την ψυχοσύνθεση των γερμανών καρναβαλιστών στην περιοχή της Ρηνανίας κυρίως, για να συμπονέσει το χτύπημα που αναγκάζονται να υπομείνουν φέτος. Κανονικά, κάθε χρόνο στις 11.11 και ώρα 11.11 π.μ., ο κόσμος ξεχύνεται μασκαρεμένος στους δρόμους και τις πλατείες για να γιορτάσει με τραγούδια, χορούς και μπίρες στο χέρι, την έναρξη της καρναβαλιστικής περίοδου, που κορυφώνεται με τις παρελάσεις αρμάτων την Καθαρά Δευτέρα.

“Ήρεμα και σιωπηλά”

Το φετινό καρναβάλι θα είναι τελείως διαφορετικό

Το φετινό καρναβάλι θα είναι τελείως διαφορετικό

Φέτος ωστόσο, εν μέσω πανδημίας και μίνι λοκντάουν, η ατμόσφαιρα δεν θα είναι η ίδια. Ήδη εδώ και μέρες υπάρχουν αφίσες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους δρόμους πόλεων, που θεωρούνται προπύργια του καρναβαλιού κατά μήκος του Ρήνου, που προτρέπουν τους καρναβαλιστές να μείνουν στα σπίτια τους. “Όλοι θα πρέπει να απέχουμε από τις γιορτές στις 11.11, φέτος δεν θα γίνουν γιορτές, δεν θα υπάρχουν τραγούδια, δεν θα κινηθούμε ρυθμικά πιασμένοι χέρι με χέρι, φέτος δεν θα χορέψουμε” είπε η Ενριέτε Ρέκερ, δήμαρχος της Κολωνίας, όπου κάθε χρόνο μαζεύονται εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί, αλλά και από άλλες χώρες, για να πάρουν γεύση αυθεντικού καρναβαλιού. Ο πρόεδρος του καρναβαλιού Κολωνίας Κρίστοφ Κούκελκορν πήγε ένα βήμα μακρύτερα καλώντας τους ανθρώπους να περάσουν την ημέρα “ήρεμα και σιωπηλά”. Η Ένωση Γερμανικό Καρναβάλι (BDK) αποφάσισε να σώσει ό,τι σώζεται και προσκαλεί τους θιασώτες του καρναβαλιού να γιορτάσουν αύριο κλεισμένοι στους 4 τοίχους το … διαδικτυακό καρναβάλι. Από τις 10.45 στη διαδικτυακή σελίδα www.karnevaldeutschland, μπορούν να παρακολουθήσουν την έναρξη της 5ης εποχής του χρόνου, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά.

“Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, θέλουμε να εγκαινιάσουμε παγγερμανικά την πρώτη διαδικτυακή καρναβαλιστική εκδήλωση” είπε ο πρόεδρος του BDK Κλάους Λούντβιχ Φες. “Θέλουμε να μεταφέρουμε τη χαρά στο σαλόνι, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως προτροπή για πάρτι. Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σπίτι και να μην βγουν έξω”. Το εορταστικό πρόγραμμα προμηνύεται πλούσιο. Μεταξύ άλλων θα προβληθεί κι ένα νέο μουσικό βίντεο με τραγούδι ειδικά γραμμένο για το BDK με τον τίτλο “Η μακρύτερη πολονέζ (είδος χορού) στον κόσμο”, όπου οι καρναβαλιστές, ο ένας πίσω από τον άλλο, θα κρατούν ανάμεσά τους απόσταση 1,5 μέτρων. Η Ένωση έχει 2, 6 εκ. μέλη από ολόκληρη τη Γερμανία και πάνω από 5300 ενώσεις και συντεχνίες. “Καρναβάλι έτσι όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να γίνει και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια” ξεκαθάρισε ο Κλάους Λούντβιχ Φες.

Εκκλήσεις: Μείνετε σπίτι

Φημισμένο το καρναβάλι της Κολωνίας

Φημισμένο το καρναβάλι της Κολωνίας

Οι οικονομικές απώλειες, ιδιαίτερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, είναι ανυπολόγιστες. Το υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου απέφυγε να κάνει προγνωστικά και παρέπεμψε για την οικονομική σημασία της καρναβιλιστικής σεζόν στον ξενοδοχειακό κλάδο, σε μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting και του πανεπιστημίου Technische Hochschule της Κολωνίας. Για παράδειγμα, την σεζόν 2017/2018 ο τζίρος των ξενοδόχων ανήλθε στα 63 εκ. ευρώ, που μεταφράζεται στο 10% του ετήσιου τζίρου τους. Αλλά εκεί που το πλήγμα είναι τεράστιο είναι στις μπιραρίες και τα μπαρ, εκεί δηλαδή όπου ρέει η κολωνέζικη μπίρα Kölsch, απαραίτητο συμπλήρωμα για το ξεφάντωμα. Υπολογίζεται ότι “στις πέντε πιο σημαντικές ημέρες του καρναβαλιού κάνουν το 20% του ετήσιου τζίρου τους. Για όλην την περίοδο φτάνουν τα 182 εκ. ευρώ”. Και δεν είναι καθόλου απορίας άξιο. Οι αρχές της Κολωνίας για να αποτρέψουν τουρίστες καρναβαλιστές να έρθουν στην πόλη, έχουν επιβάλλει απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Σε πλακάτ, γνωστά πρόσωπα από την τηλεόραση και το θέατρο, δεσμεύονται ότι “στις 11.11 δεν θα γιορτάσω, γιατί έτσι προστατεύεται η ζωή σου”. Ακόμη και η ζωντανή μετάδοση της παραδοσιακής έναρξης της περιόδου σε αίθουσα με τα άρματα της οργανωτικής επιτροπής, που θα γίνονταν χωρίς θεατές, ακυρώθηκε από τη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR.

Η αστυνομία θα κάνει αύριο ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στους κεντρικούς δρόμους της Κολωνίας. “Κάνουμε έκκληση στη λογική των ανθρώπων να κρατήσουν τους κανόνες και να αναγνωρίσουν ότι φέτος δεν γίνεται διαφορετικά” είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. “Σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια ο στόχος μας είναι να απευθυνθούμε ακόμη και στις μικρές ομάδες ανθρώπων, θέλουμε να εμποδίσουμε τον σχηματισμό μικρών ομάδων”. Η αστυνομία της Ρηνανίας Βεστφαλίας θα κάνει αυστηρούς ελέγχους και σε άλλες πόλεις, Ντύσμπουργκ, Μπίλεφελντ ή Μίνστερ, με εκατοντάδες χιλιάδες αστυνομικούς. Και όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ, σε περίπτωση παραβιάσεων των κανόνων θα επεμβαίνει αποφασιστικά. “Μείνετε στα σπίτια σας” είπε τις προάλλες. “Κάνω έκκληση σε κάθε καρναβαλιστή”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, dpa/ Rheinische Post/ Stadt Köln