Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Αυτό έγινε τους τελευταίους μήνες της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όταν δεν τηρούμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναγκαζόμαστε αργότερα να παίρνουμε πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα» τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους, τόνισε πως υπάρχουν κάποιοι λόγοι που τη δικαιολογούν, όπως είναι τα Δημοτικά Σχολεία, τα οποία σε αντίθεση με τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ανοιχτά.

«Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πηγαίνουν κάθε πρωί 650.000 μαθητές και υπάρχει μετακίνηση γονέων και μαθητών. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοιχτές, ενώ ήταν κλειστές στο πρώτο lockdown.

Θα δούμε τι πρέπει παραπάνω να κάνουμε για να περιορίσουμε την κινητικότητα η οποία είναι και ο βασικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί αυτός είναι που τρέφει τον κοροναϊό».

Μείωση 35-40% της κινητικότητας της πρώτες μέρες του lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις πρώτες ημέρες του lockdown λέγοντας ότι παρατηρείται  «μείωση του 35-40% της κινητικότητας τις πρώτες ημέρες του lockdown.

Χρειάζεται να πάμε λίγο πιο κάτω απ’ αυτά τα επίπεδα κι ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε».

Στο «τραπέζι» η απαγόρευση μετακινήσεων

Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ – όπως παραδέχθηκε ο κ. Πέτσας – είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι αν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή.

«Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Για παράδειγμα, ακούσαμε χθες όλοι τον Υπουργό Υγείας να μιλάει για ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ βαρύ στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω εκεί, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».

Πάντα όμως , πρόσθεσε, προέχει η εκτίμηση των ειδικών, όχι μόνο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες μέρες.

«Επομένως, έχει σημασία η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως, επαναλαμβάνω, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί τα μέτρα πάρθηκαν και αρκετές μέρες πιο νωρίς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα».

Πότε θα δούμε επιπέδωση της καμπύλης

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, εκτίμησε πως θα δούμε μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, αλλά το Σύστημα Υγείας – όπως είπε – θα συνεχίσει να πιέζεται και θ’ αυξάνουν οι εισαγωγές σε Μ.Ε.Θ. και οι διασωληνώσεις, και αυτό γιατί έχουμε το φορτίο των προηγούμενων ημερών.

«Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα πέσουν σχετικά γρήγορα σ’ ένα λογικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ’ επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές».

Για το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ανέφερε ότι  υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν είτε με τη μεταφορά του, είτε με τη διατήρησή του μέχρι να φθάσει στον κάθε συμπολίτη μας που θα εμβολιαστεί.

«Αυτά τα θέματα θα αναπτυχθούν στο Σχέδιο που έχει καταρτίσει και επικαιροποιεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για κάποια πράγματα που αφορούν στον σχεδιασμό μας θα αναφερθεί αύριο ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

Θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, για όλους, με προτεραιοποίηση φυσικά πρώτα για τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και όλες τις άλλες κατηγορίες που θα εξειδικεύσουν οι ειδικοί».

Δεν είναι μόνον η Pfizer, είπε,  η οποία προχωρά στην παρασκευή εμβολίου. «Υπάρχουν η AstaZeneca, η Monterna, η Johnson & Johnson, αλλά και άλλες εταιρείες. Άρα θα υπάρχει διαθέσιμο stock εμβολίων, για τον πληθυσμό.

Το εμβόλιο είναι μια πραγματικά μεγάλη αχτίδα φωτός μπροστά μας, αλλά πριν φθάσουμε στην Άνοιξη και στο Καλοκαίρι, μεσολαβεί ένας δύσκολος Χειμώνας που δεν έχουμε το εμβόλιο. Τον Χειμώνα υπάρχουν μαζί με τον κορονοιό και οι ιώσεις της εποχής, όπως η γρίπη και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα, για να προφυλαχτούμε».

«Πυρά» για  Πολάκη

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες του Παύλου Πολάκη στις οποίες διακρίνεται να γευματίζει σε σπίτι μαζί με φίλους τους, τόνισε πως όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου.

«Πολύ περισσότερο δημόσια πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να είναι γιατροί και να έχουν διατελέσει και Αναπληρωτές Υπουργοί Υγείας-όπως ο κ. Πολάκης- δεν θα έπρεπε να προκαλούν κανένα.

Πολλώ δε μάλλον να παρανομούν οι ίδιοι και να καλούν σε παρανομία και τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Όσον αφορά την επιβολή προστίμου δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εάν πρέπει να επέμβει με αφορμή τη φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σ’ αυτό».

Για το δώρο των Χριστουγέννων

Αναφορικά με το δώρο των Χριστουγέννων, είπε πως  είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

«Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο.

Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις.

Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».

Για την εκλογή του Τζ Μπαίντεν

Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκλογή Μπάιντεν τονίζοντας πως είναι φανερό πλέον σε όλους όσους δεν ήξεραν τον Τζο Μπάιντεν, ότι είναι ένας βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών, αλλά και των ζητημάτων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είναι ένας άνθρωπος που είχε πάντα μια θέση πιο κοντά στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό που έχει μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις είναι τα συμφέροντα κάθε χώρας. Και, ευτυχώς, σ’ αυτή τη συγκυρία φαίνεται ότι τα συμφέροντα της Αμερικής και της Ελλάδας είναι εναρμονισμένα, πάντα με πυξίδα τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Οι καλές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και η εγκατάλειψη της πολιτικής από τις Η.Π.Α. των ίσων αποστάσεων θα συνεχιστεί, θα ενδυναμωθεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μια πηγή σταθερότητας στην περιοχή, που πάντα προσδοκά κανόνες καλής γειτονίας και πάντα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προσδοκούμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη καλύτερες και πιο ισχυρές».

.