Νέα ώθηση στις αγορές ομολόγων έδωσαν σήμερα, Τετάρτη, οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προανήγγειλε νέο πακέτο παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας στο πλαίσιο του φόρουμ για τις κεντρικές τράπεζες, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επικεντρωθεί σε περισσότερες αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης και στην παροχή φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, όταν θα ανακοινώσει το νέο πακέτο τόνωσης τον επόμενο μήνα για να βοηθήσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ που πλήττεται από πανδημία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας το περίγραμμα του νέου πακέτου, «όλες οι επιλογές βρίσκονται υπό εξέταση, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PΕΡP, αλλά και αυτό χορήγησης φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες (TLTRO) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε αυτό το περιβάλλον και σε κάθε περίπτωση μπορούμε να τ΄ αναπροσαρμόσουμε προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της πανδημίας».

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Μετά τις παραπάνω δηλώσεις οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ομολόγων της ευρωζώνης κινήθηκαν πτωτικά.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε στο 0,81% και του 5ετούς στο 0,0215%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 247 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,35%. .

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1768 δολ. από το επίπεδο των 1,808 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1766 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ