Κακοκαιρία – Κρήτη : «Χτυπήθηκαν» Ηράκλειο, Ρέθυμνο – Εκκενώνονται σπίτια, «καταρράκτες» το εθνικό δίκτυο

Δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό οι αντοχές του Ρεθύμνου αλλά και των Ηρακλείου λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει ολόκληρο το νησί τα τελευταία 24ωρα.

Δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό οι αντοχές του Ρεθύμνου αλλά και των Ηρακλείου λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει ολόκληρο το νησί τα τελευταία 24ωρα.

Μετά το Ηράκλειο Κρήτης και ειδικότερα το δήμο Χερσονήσου, πλέον οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα rethemnonews.gr παρά το γεγονός ότι αυτή την ώρα δεν βρέχει στο Ρέθυμνο, η κατάσταση στον Πλατανιά Ρεθύμνου κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού ο ποταμός έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα και ήδη η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ καλούν τους πολίτες που βρίσκονται κοντά εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές κυρίως σε Σταλίδα, Ανάληψη, Αγριανά, Κουτουλουφάρι και Γούρνες.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων σε υπόγεια και ισόγεια ενώ προχώρησε σε 10 διασώσεις, 6 παιδιών και 4 ενηλίκων.

Την ίδια ώρα οι εικόνες που εξασφάλισε το in.gr από τον Δήμο Χερσονήσου φανερώνουν την ανελέητη καταστροφή που έχει προκληθεί εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου 2020, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 300 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 18 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Κρήτης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Εξήντα πυροσβέστες με είκοσι οχήματα της ΠΥ βρίσκονται επί ποδός στις συγκεκριμένες περιοχές για να παρέχουν βοήθεια στους πολίτες ενώ άνουν έκκληση να παραμείνουν σε ψηλά σημεία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Οι εικόνες στις περιοχές αυτές είναι αποκαρδιωτικές. Οι δρόμοι έχουν καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και άδρευσης επίσης.

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε πολλά σημεία σε λίμνες και οι δρόμοι να είναι απροσπέλαστοι.

Άνδρες της τροχαίας βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία και δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων.

Διακοπές ρεύματος

Αρκετές είναι και οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk