Viral έγινε χτες η είδηση πως το 13033 μπορεί να πει όχι σε έξοδο αποστολέα.

Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και από τους όρους της πολιτικής προστασίας δεδομένων.

Ειδικότερα χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε πως τα sms στο 13033 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο όριο, ωστόσο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που στέλνουν γραπτό μήνυμα για πολλές μετακινήσεις.

Ο ίδιος τόνισε πως σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα μπορεί να πει «όχι» και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.

«Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές, θα σας κόψει» επισήμανε χτες ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

Δεν προκύπτει από πουθενά ο εντοπισμός κινητών από το σύστημα

Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν έχει βάση, καθώς σύμφωνα με την πολιτική προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας τα δεδομένα των χρηστών διαγράφονται μετά την αποστολή μηνύματος.

Συγκεκριμένα στους όρους στο forma.gov.gr επισημαίνεται το εξής:

«Τα δεδομένα τηρούνται από την Γενική Γραμματεία Πολικής Προστασίας για το χρονικό διάστημα από την αποστολή του γραπτού μηνύματος του πολίτη στο 13033 και μέχρι την απάντηση που λαμβάνει ο πολίτης. Όταν ο πολίτης λαμβάνει την απάντηση στο κινητό του τα προσωπικά του δεδομένα είτε διαγράφονται είτε ανωνυμοποιούνται και τηρούνται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς».

Αν λοιπόν το σύστημα διαγράφει όλα τα προσωπικά δεδομένα όπως άλλωστε αναφέρεται και στο επίσημο έγγραφο, τότε ούτε μπορούν να εντοπίζονται αριθμοί κινητών, αλλά ούτε το σύστημα μπορεί να πει «όχι» και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.

Το ίδιο πάντως φαίνεται να επιβεβαιώνουν και πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι οποίες αναφέρουν πως αυτή η διαδικασία τηρούνταν και στο πρώτο lockdown και πως ούτε τώρα έχει αλλάξει κάτι.

Έτσι το μόνο που φαίνεται να καταγράφεται από το σύστημα είναι απλά ο συνολικός αριθμός των SMS  σε όλη την επικράτεια.