Για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας ο υπουργός κι αφού ευχαρίστησε την κυρία Κοτανίδου, μίλησε για τις προκλήσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, ξεκινώντας μια παρουσίαση καρτών με στατιστικά στοιχεία της κατάστασης στην Ελλάδα.

Πρώτα αναφέρθηκε στις ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το πόσες υπάρχουν σήμερα, όπου όπως είπε ο ίδιος είναι σχεδόν οι διπλάσιες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατάφερε εν μέσω κοροναϊού να φτάσει τις 1.082. Επίσης οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 τον Σεπτέμβριο του 2019 έφτασαν μέσα σε ένα χρόνο σε πάνω από 100.000.

Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα ακόμη 50 μονάδες εντατικής θεραπείας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της Υγείας να μείνουν όρθιοι και αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η θετικότητα κυμαίνεται στο 32%. Μάλιστα, όπως είπε «δεν προσέξαμε, με αποτέλεσμα η διασπορά να είναι τεράστια».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πολιτεύεται με ψέματα και fake news και ότι με την στάση τους δεν χτυπούν την κυβέρνηση αλλά τους ίδιους τους πολίτες. «Θα κάνουμε μαζί με τον πρωθυπουργό ότι είναι δυνατό για ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση» σημείωσε.

Δείτε την παρουσίαση του κ. Κικίλια: