Με επιμονή στηρίζει την πρότασή του για άτυπο μορατόριουμ έναντι της κυβέρνησης εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας και δεν κάνει πίσω από την πρόταση του, η οποία έχει τρεις άξονες: κοινά αποδεκτό σχέδιο έξι μηνών όπου στον πυρήνα του θα έχει την ενίσχυση του ΕΣΥ, το πάγωμα των «αντιλαϊκών νομοσχεδίων», όπως η αναστολή του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός κοινά αποδεκτού υπουργού Υγείας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρόταση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία συζητούνται σε ορισμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στα πρότυπα του σχήματος του Νοεμβρίου του 2011 με ΠαΣοΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ούτε συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρος απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο και δεν το συζητά ούτε ως υπόθεση εργασίας και γι’ αυτό κάνει την κίνηση και βγαίνει μπροστά σε αυτό το ζήτημα θέτοντας ο ίδιος το πλαίσιο με το άτυπο μορατόριουμ, ώστε να αποφύγει μελλοντική εμπλοκή.

Ο πρώην Πρωθυπουργός όμως με την κίνησή του θέτει, όπως έκανε χθες το βράδυ με τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκλειστικά υπεύθυνο για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε – θα το πει και με έμφαση την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή κατά την ενημέρωση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν απορρίψει την πρόταση του για το εξάμηνο σχέδιο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και θα έχει ακέραια την ευθύνη για ό,τι γίνει στη χώρα τους επόμενους έξι μήνες.

Το προφίλ του υπουργού Υγείας

Σχετικά με τον υπουργό Υγείας που προτείνει, αν και ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε και χθες να πει όνομα ή ονόματα, δεν είναι αρνητικός, με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί στο στενό επιτελικό κύκλο, με τον ορισμό ενός τεχνοκράτη που θα έχει κύρος και αναγνωρισιμότητα και θα μπορέσει να ανταποκριθεί τα απαιτητικά καθήκοντα του υπουργού Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει τις περιοδείες του, σήμερα είναι στα Γιάννενα, αλλά και τις συναντήσεις του με υγειονομικούς, αλλά και ανθρώπους της αγοράς, προσπαθώντας να κάνει γόνιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση με έμφαση σε ένα πιο μετριοπαθή λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό έχει μαζί του, όπως έπραξε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, και τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το «χτύπημα» Πολάκη

Την ίδια στιγμή όμως που προσπαθεί να χτίσει συναινετικό προφίλ και επιχειρώντας να πείσει για τον πιο μετριοπαθή λόγο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εν μέσω πανδημίας, ήρθε το κτύπημα Παύλου Πολάκη που ενόχλησε πάρα πολλούς στο κόμμα και στην Κ.Ο. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δημοσιοποίησε φωτογραφία του από φιλικό σπίτι, όπου παρέα φίλων του έκανε το τραπέζι, «σπάζοντας την καραντίνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη δύσκολη θέση χθες να απαντήσει για τη στάση του Παύλου Πολάκη, τη διαγραφή του οποίου ζητάει η ΝΔ, αλλά δεν τον αποδοκίμασε πλήρως. «Ήταν μια αρνητική εικόνα.

Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, πέραν της επικοινωνίας που είναι απόλυτα αρνητική, πρόκειται για μια – γιατί υπήρχε μια συνέχεια στις ανακοινώσεις στα post που έκανε- παρουσία του σε μια οικογένεια πολύ φιλική καθότι ο ίδιος ως γιατρός έχει κάνει τεστ πριν από 24 ώρες γιατί σήμερα το πρωί έκανε χειρουργείο στα Χανιά και μη έχοντας τη δυνατότητα να βρεθεί οπουδήποτε αλλού, πήγε σε ένα φιλικό σπίτι για να γευματίσει. Αυτό δεν είναι καθόλου αρνητικό, επιτρέψτε μου να πω» είπε.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε όμως ότι το αρνητικό είναι η διαφήμιση. «Διότι αυτό είναι μια προτροπή στον κόσμο ότι, εντάξει, δεν χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα. Νομίζω ήταν λάθος όσον αφορά την ανάρτηση. Όσον αφορά την εξήγηση όμως, η εξήγηση είναι επαρκής. Ένας γιατρός που χειρουργεί και είναι μέσα στο χειρουργείο και έχει τεστ τις τελευταίες 30 ώρες είναι προφανές ότι δεν είναι κίνδυνος και δεν είναι επικίνδυνος για να διαδώσει τον ιό» ανέφερε.

Ενόχληση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε σημαντικό τμήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. υπάρχει έντονη ενόχληση για την κίνηση του Π. Πολάκη που φέρνει την αξιωματική αντιπολίτευση ξανά σε θέση άμυνας και όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη, αντί να ασχολούνται όλοι με την πρότασή για το εξάμηνο σχέδιο, τον κοινά αποδεκτό υπουργό Υγείας και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, «για μια ακόμη φορά περιστρεφόμαστε γύρω από τον αψύ Σφακιανό».

Το ερώτημα που θέτουν όμως αρκετοί είναι κατά πόσο είναι εύκολο να επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα στον Παύλο Πολάκη και λένε ότι κάποια στιγμή πρέπει πολλοί να καταλάβουν την κεντρική γραμμή και να μην προκαλούν προβλήματα στον ίδιο τον αρχηγό τους.