Θρίλερ στην Τουρκία μετά την ανάρτηση στο instagram του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος έλεγε πως παραιτείται.

Η είδηση προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στην Τουρκία και ήρθε την στιγμή που η τουρκική λίρα βρίσκεται στο χείλος του με την αξία της τουρκικής λίρας να καταρρέει, έχοντας χάσει από την αρχή του έτους το 30% της αξίας της.

Στην ανακοίνωση παραίτησης, που έγινε μέσω Instagram – κι ενώ στο twitter ο λογαριασμός του δεν ήταν προσβάσιμος – ο Αλμπαϊράκ επικαλούνταν λόγους υγείας.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η παραίτησή του συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα.

Ο Ερντογάν καλείται να εγκρίνει την παραίτηση τοτ Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015, ενώ με την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2018 μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Πλέον, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση του Ερντογάν.

Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

Η «καρατόμηση» του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Μάλιστα, το Σάββατο έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ, μέσα στη… νύχτα, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου χθες Παρασκευή μετά το χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Εχει αποδυναμωθεί φέτος κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019, αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.