Τον τρόπο που θα λειτουργήσει το δημόσιο την περίοδο του lockdown περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως εξήγησε, το υπουργείο, ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου «οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ΄ αποστάσεως, να το κάνουν στο μέγιστο βαθμό. Στόχος μας η προστασίας της ζωής των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών».

Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δουλέψουν με εναλλακτικά ωράρια (07:00-15:00, 08:00-16:00, 09:00-17:00), ενώ όσοι έχουν παιδιά που πηγαίνουν γυμνάσιο (τα οποία έκλεισαν), θα μπορούν είτε να εργαστούν με μειωμένο ωράριο είτε με εναλλακτικό, διαφορετικά θα κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών

«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες ούτε και στα μέσα μεταφοράς. Την περίοδο του lockdown για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες από το δημόσιο θα πρέπει να έχουν επικοινωνήσει και να κλείσουν ραντεβού. Δεν θα λειτουργήσουμε με τον κανονικό τρόπο. Θα εξυπηρετηθούν οι επείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από επικοινωνία. Το δημόσιο,  την περίοδο του lockdown θα λειτουργήσει με το αναγκαίο προσωπικό. Λειτουργούμε συντεταγμένα για να προστατέψουμε τη ζωή όλων» εξήγησε.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου, έχουν τη δυνατότητα αν χρειαστεί, να δουλέψουν με διαφορετικά ωράρια, ακόμα και το απόγευμα, ώστε «να διευκολυνθεί η καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών».

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Ερωτώμενος για τις καταγγελίες ότι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν ξεκάθαρος.

«Υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να κάνουν πολύ κανονικά τη δουλειά τους και την περίοδο του lockdown. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Απαιτούμε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να υλοποιούν το καθήκον τους. Και το καθήκον τους είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες» τόνισε.

Προανήγγειλε μάλιστα αυστηρότερους ελέγχους των δημοσίων υπαλλήλων για να διαπιστώνεται αν κάνουν καλά της δουλειά τους.

«Οι περισσότεροι θεωρώ ότι εργάζονται σωστά. Και δεν πρέπει οι εξαιρέσεις να σηματοδοτούν τον κανόνα. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για τις επείγουσες περιπτώσεις».

Δημοτικά τέλη

Επιπλέον, ανέφερε, ότι όλες οι επιχειρήσεις: μαγαζιά, εταιρείες και γραφεία ανά τη χώρα που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω lockdown, απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη για όσο διαρκέσει η καραντίνα.

Ακόμα, για να ισοσκελιστούν οι απώλειες των δήμων από τα δημοτικά τέλη που δεν θα εισπραχθούν, το υπουργείο επιχορήγησε σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο 60 εκατομμύρια έκτακτη στήριξη στην αυτοδιοίκηση, σε όλη την χώρα.

Μετακίνηση προσωπικού

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο αίτημα του υπουργείου προς τους δήμους της χώρας, ώστε να μετακινήσουν το προσωπικό τους στις κοινωνικές τους υπηρεσίες και ιδιαίτερα «στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους εμβληματικού προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’.

Υπάρχουν 80.000 μοναχικοί συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, τρίτης ηλικίας, που έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθειά μας», είπε.

Καθαρίστριες

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον επαρκούν οι καθαρίστριες στα σχολεία, υποστήριξε ότι «πέρυσι ήταν 3.500 οι καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Φέτος είναι 5.000. Δώσαμε για την καθαριότητα των σχολείων στους δήμους 30 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Ο κάθε δήμος να κάνει αυτά που πρέπει για να ρυθμίσει τα του οίκου του».