Ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος στη Ρωσία, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Σε ένα τουίτ, ο Ναβάλνι συνεχάρη τον Μπάιντεν, την Κάμαλα Χάρις, που εξελέγη αντιπρόεδρος, και τους Αμερικανούς που επέλεξαν «μια νέα κατεύθυνση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Είναι ένα προνόμιο που δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο Ναβάλνι, ο οποίος αναρρώνει στη Γερμανία έπειτα από μια απόπειρα δηλητηρίασής του.

Οταν ο Γκορμπατσόφ συνάντησε τον Μπάιντεν

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε από την πλευρά πως ελπίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα «εξομαλύνει τις σχέσεις μας , θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

«Τον συνάντησα μερικές φορές, η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2009 (…) Η συζήτηση ήταν εις βάθος, καλοπροαίρετη. Σχημάτισα την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο 89χρονος Γκορμπατσόφ.

Συγχαρητήρια απ’ όλο τον κόσμο

Συγχαρητήρια μηνύματα συρρέουν από όλο τον κόσμο μετά την ανακοίνωση χθες, Σάββατο, από τα αμερικανικά ΜΜΕ της νίκης του Τζο Μπάιντεν, όμως μέχρι σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμη εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει λόγο για έναν «κατάλογο απολυταρχικών ηγετών που δεν θέλουν να γίνω πρόεδρος», παραθέτοντας κυρίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η περιπέτεια του Ναβάλνι

Στα τέλη Αυγούστου, ο Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία στην διάρκεια μιας πτήσης από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Έπειτα από νοσηλεία δύο ημερών, έλαβε την άδεια να μεταφερθεί επειγόντως για θεραπεία στο Βερολίνο. Εξετάσεις έδειξαν πως είχε δηλητηριαστεί με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, μια ουσία που επινόησαν Σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίασή του, κατηγορία την οποία απέρριψε η Μόσχα χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».