Έντονες βροχοπτώσεις καταγράφονται από χθες το βράδυ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός.

Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι αγροτικές εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λίμνες.


Μάλιστα, σε κάποια σημεία έχουν προκληθεί κατολισθήσεις με τον δήμαρχο, Γιάννη Στεφανάκη να εφιστά την προσοχή στους κατοίκους της περιοχής.

Καταρράκτης τώρα στο δρόμο από Ορπέδιο προς Κερά. ΠΡΟΣΟΧΉ! έντονα καιρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Στεφανάκης στις Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020

Ήδη, όπως αναφέρει το cretapost, τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται στους δρόμους προσπαθώντας να ανοίξουν οι δρόμοι και να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου του δήμου Μινώα Πεδιάδος καθώς και στο Οροπέδιο, εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, όπως αναφέρει το ekriti.gr.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από τη θέση Απόστολοι χωράφια έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε λίμνη.

Στο Καστέλι, η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμό ανθρώπων ενώ, μέσα στους όγκους των νερών εγκλωβίστηκε και όχημα της πυροσβεστικής που έσπευσε προς βοήθεια . Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα ορμητικά νερά νερό παρέσυραν αυτοκίνητα στα χωριά Καρδουλιανός, Σκλαβεροχώρι και Αρχάγγελο.

Η καταρρακτώδης πολύωρη βροχή πλημμύρισε πολλά κτίσματα, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να έχει δεχτεί πολλές κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια.

Παρόμοια η εικόνα και στο Οροπέδιο

Μεγάλος είναι ο αντίκτυπος της έντονης βροχόπτωσης και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Πιο έντονο το πρόβλημα στο Κάτω Μετόχι όπου δύο σπίτια έχουν γεμίσει με νερό, ωστόσο η πολυμελής οικογένεια που κατοικούσε σε ένα από αυτά είχε προφθάσει έγκαιρα να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο. Επί τόπου έσπευσαν δύο οχήματα του τοπικού σταθμού πυροσβεστικής ενώ άλλα τρία οχήματα σπεύδουν προς ενίσχυση από τον σταθμό του Άγιο Νικόλαο.

Η σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς εξαιτίας των φερτών υλικών ο δρόμος από το Κράσι έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα και στο Τζερμιάδο.

Ενδεικτικό του όγκου του βρόχινου νερού που έχει πέσει στην ευρύτερη περιοχή είναι το γεγονός ότι η στάθμη του νερού του φράγματος Αποσελέμη έχει ανέβει κατά δύο μέτρα από τη χθεσινή ημέρα.

Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και στην πεδιάδα του φράγματος.

Σύμφωνα με το meteo.gr oι βόρειοι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι βροχοπτώσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους ενισχυμένους βόρειους ανέμους, οι οποίοι μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας προς τις ακτές και στα ορεινά της Κρήτης. Εκεί αναγκάζονται να ανυψωθούν και να συμπυκνωθούν, δημιουργώντας νεφώσεις, που προκαλούν βροχοπτώσεις.

Ο ίδιος μηχανισμός προκαλεί βροχοπτώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Εύβοια, στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Λόγω του συγκεκριμένου μηχανισμού, τα φαινόμενα στην Κρήτη αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με το meteo, όσο διατηρούνται οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.