Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η «κουρτίνα» που σηκώθηκε

Όταν «σηκώθηκε η κουρτίνα», πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, όλοι είδαν ότι οι ΗΠΑ είναι μία βαθιά διχασμένη κοινωνία, με τραύματα που δύσκολα επουλώνονται και που δύσκολα θα ξεπεραστούν, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος.

Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ φανέρωσε πολλά.

Πρώτα απ’ όλα, έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της ιδιορρυθμίας του και της ευχέρειας του να περιφρονεί κάθε πολιτικό κανόνα. Αυτό όμως ήταν λίγο πολύ γνωστό.

Φανέρωσε όμως και την κρίση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια το Δημοκρατικό Κόμμα. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατόρθωσε να επιλέξει ένα υποψήφιο ικανό να εμπνεύσει την πλειοψηφία και να κερδίσει καθαρά τον εκκεντρικό και «αντισυμαβατικό» Πρόεδρο.

Σταδιακά ανέδειξε η εκλογική διαδικασία και τα επακόλουθα της και την κρίση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πόλοι είναι αυτοί που διαφώνησαν με την μετεκλογική τακτική του Τραμπ και μάλλον πολλοί είναι και εκείνοι που θέλουν να τον ξεφορτωθούν, ακόμη και αν πρόκειται να κυβερνήσουν οι Δημοκρατικοί.

Φάνηκε με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ότι το εκλογικό σύστημα της θεωρητικά πιο ανεπτυγμένης δημοκρατίας του κόσμου, έχει πολλές τρύπες και επιτρέπει πολλές παρασπονδίες. Όσο όμως και αν αυτό είναι έτσι, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι κοινοί για όλους τους υποψηφίους. Οπότε ο χαμένος ή όποιος φοβάται ότι θα χάσει, μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες.

Κάτι άλλο που αναδείχθηκε με την επεισοδιακή διαδικασία ήταν και η δημοσιογραφική προχειρότητα – κυρίως εκτός ΗΠΑ και μεταξύ άλλων και στην χώρα μας. Πολλά σχόλια και κρίσεις διατυπώθηκαν και διατυπώνονται, εύκολα, δίχως γνώση της αμερικανικής πραγματικότητας και δίχως την απαιτούμενη ευθυκρισία. Ο Τραμπ μπορεί να είναι αυτός που είναι, όμως στην Αμερική συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν για κάποιο λόγο και όχι απλώς επειδή ο Πρόεδρος είναι «τρελός» ή «ανόητος».

Το σημαντικότερο όμως που φανερώθηκε από τις εκλογές αυτές της 3ης Νοεμβρίου ήταν (και είναι) κάτι άλλο: Όταν «σηκώθηκε η κουρτίνα», πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, όλοι είδαν ότι οι ΗΠΑ είναι μία βαθιά διχασμένη κοινωνία, με τραύματα που δύσκολα επουλώνονται και που δύσκολα θα ξεπεραστούν, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν το υπαινίχθηκε στις δηλώσεις του, λέγοντας τα αυτονόητα. Το θέμα όμως είναι ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είτε φταίει γι’ αυτές ο Τραμπ, είτε οι άλλοι, είτε όλοι μαζί, η νέα περίοδος διακυβέρνησης των ΗΠΑ θα έχει πολλές αναταράξεις.

Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι εκλογές αυτές ήταν κρίσιμες. Η υπέρβαση αυτής της κατάστασης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και από την διαδικασία αυτή θα κριθούν πολλά για τον «ελεύθερο κόσμο» στο πολύ κοντινό μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk