Μετά από τριετή στασιμότητα, τα έργα προϋπολογισμού 154 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, και Θράκης ξεμπλοκάρουν. Αποτελούν μέρος του φιλόδοξου Προγράμματος Ανάπτυξης 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη σημαντικών υποδομών φυσικού αερίου σε δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Ειδικότερα, χθες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθούν τα έργα στις πόλεις της Λαμίας, της Χαλκίδας και της Θήβας. Οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων στις τρεις πόλεις θα βγουν στον «αέρα» εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των έργων στη Λιβαδειά, το Καρπενήσι και την Άμφισσα.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπει την κατασκευή συνολικά 328 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 14.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024. Παράλληλα, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην επέκταση των συνδέσεων βιομηχανικών καταναλωτών στα Οινόφυτα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, το φυσικό αέριο θα πάει στις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Βέροιας και των Γιαννιτσών στις οποίες θα κατασκευαστούν συνολικά 340 χιλιόμετρα δικτύου και θα συνδεθούν τουλάχιστον 11.000 καταναλωτές όλων των κατηγοριών έως το 2024. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 44,8 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι υποδομές φυσικού αερίου θα αναπτυχθούν σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Καβάλα με την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου και τουλάχιστον 15.000 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Το έργο, προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη η διαδικασία υποβολής προσφορών στους πρώτους διαγωνισμούς που προκήρυξε η ΔΕΔΑ για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια ολοκληρώθηκε και οι εργασίες κατασκευής των δικτύων αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του επόμενου χρόνου.

Στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας τα έργα κατασκευής των δικτύων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Και στις τρεις Περιφέρειες, η ΔΕΔΑ εκτιμά ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 με τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020. Παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες θα προχωρούν και οι συνδέσεις των καταναλωτών, στους οποίους παρέχεται έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ προχωρά τις διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού της στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Για τις δύο πρώτες, η διαδικασία ένταξης των συγχρηματοδοτούμενων έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ για την Ήπειρο, η υλοποίηση των έργων θα γίνει με ίδιους πόρους.