Ψηφιακά, για πρώτη φορά και αυτό στην Ιστορία του, θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Για την ακρίβεια, η παρουσίαση των ταινιών του Πανοράματος θα γίνει μέσω της πλατφόρμας cinesquare.net, ενώ προς το παρόν ανακοινώσιμα είναι δύο από τα αφιερώματα της διοργάνωσης.

Το ένα με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;» αφορά ταινίες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα και το άλλο τιμά τον Γάλλο σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ (1920 – 2010) , τον «Ανατόμο των ανθρωπίνων σχέσεων» όπως το Πανόραμα τον ονομάζει.

Η καριέρα του Ρομέρ άρχισε από την κριτική ταινιών και την ίδρυση το 1950 (μαζί με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και τον Ζακ Ριβέτ) του κινηματογραφικού περιοδικού La Gazette du Cinema.

Από το 1957 ως το 1963 διετέλεσε αρχισυντάκτης του θρυλικού περιοδικού της νουβέλ βαγκ, Les Cahiers du Cinema («Κινηματογραφικά τετράδια» και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στράφηκε στη σκηνοθεσία.

Στο σινεμά

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ρομέρ είναι η «Στο ζώδιο του Λέοντος» και πιο διάσημη κινηματογραφική συμβολή του η δημιουργία των περίφημων «Ηθικών ιστοριών» του, ανάμεσα στις οποίες «Το γόνατο της Κλαίρης», «Μια νύχτα με την Μοντ» και «Ο έρωτας το απόγευμα».

Ο Ζαν Κλοντ Μπριαλί και η Μπεατρις Ρομάν σε σκηνή από την διάσημη ταινία του Ερίκ Ρομέρ «Το γόνατος της Κλαίρης»

Ενότητες διακρίνουμε και στο μεταγενέστερο έργο του Ρομέρ. Στις «Κωμωδίες και παροιμίες» βρίσκουμε ταινίες όπως οι «Η γυναίκα του αεροπόρου», «Ο τέλειος γάμος», «Η Πολίν στην πλαζ», «Νύχτες με πανσέληνο», ενώ στον κύκλο των «Ιστοριών των τεσσάρων εποχών»: βρίσκουμε τέσσερις ταινίες στους τίτλους των οποίων υπάρχει μια εποχή του χρόνου: «Ιστορίες της άνοιξης», «Ιστορίες του καλοκαιριού», «Ιστορίες του χειμώνα», «Ιστορίες του φθινοπώρου».

Χαμηλών τόνων, στοχαστής και ενεργός μέχρι το τέλος της ζωής του (σε ηλικία 89 ετών), ο Ρομέρ υπέγραψε την τελευταία ταινία του, « Les amours d’Astrée et de Céladon » το 2007, τρία χρόνια πριν πεθάνει. Προτελευταία ταινία του είναι ο «Τριπλός πράκτορας» στην οποία πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Διδασκάλου.