Τροπολογία για την άμεση πρόσληψη 300 μονίμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εξαγγέλλοντας παράλληλα έκτακτα μέτρα για την θωράκιση του συστήματος υγείας.

Από τους 300 γιατρούς οι 200 προέρχονται από τις διαδικασίες που ήδη τρέχουν αυτές τις μέρες ενώ οι υπόλοιποι 100 θα είναι επιλαχόντες.  Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, από τη Δευτέρα θα είναι στο ΕΣΥ.

Ακόμα, όσοι γιατροί είναι κοντά στην σύνταξη (31.12.20) μπορούν εάν το επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ για ένα επιπλέον εξάμηνο (μέχρι 31.6.20), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να υπηρετήσου στο σύστημα υγείας με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν και τους ειδικευόμενους γιατρούς η εργασία των οποίων θα προσμετράται στην συνολική υπηρεσία τους, επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων στις υγειονομικές περιφέρειες με αποζημίωση και παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ με αποζημίωση κλπ.

Αντιπαράθεση με Ραγκούση

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «προσπάθεια που αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, όλα τα κόμματα, όλους τους γιατρούς και όλο το δυναμικό της χώρας». «Παλεύοντας όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, ωστόσο, δέχθηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης.

«Είστε πολιτικά εκπρόθεσμοι, όπως η τροπολογία σας», του είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί ομολογία ολιγωρίας. «Έρχεστε μετά την ανακοίνωση του νέου απαγορευτικού που είναι αποτέλεσμα της δικής σας συνειδητής ολιγωρίας να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ, και κάνετε σήμερα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Γιατί όχι χθες ή τους περασμένους μήνες; Τι σας εμπόδιζε όλο αυτό το διάστημα;», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση άφησε στο έλεός του το σύστημα υγείας» και «η αποκλειστική ευθύνη είναι δική σας, πολιτική, ηθική και ιστορική».

Έντονη κριτική άσκησε και το ΚΙΝΑΛ με την Ευαγγελία Λιακούλη να λέει στον υπουργό Υγείας ότι «από το ύφος αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία σας και έρχεστε να μας πείτε αυτά που εδώ και ενάμιση μήνα ακούμε από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».