Μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την επιβολή νέου γενικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει τα μέτρα οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα και συγκεκριμένα

1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534

2. Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας

3. Θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους

Το σενάριο ενός νέου lockdown δεν ήταν το επικρατέστερο για το οικονομικό επιτελείο, κατά το σχεδιασμό του τέταρτου τριμήνου του έτους και του επόμενου δωδεκαμήνου, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε διαφανεί η προσπάθεια να αποφευχθεί ακόμα και το τοπικό lockdown στην Αττική, όπου παράγεται σχεδόν το 50% του ΑΕΠ.

Το «κύμα» του κορωνοϊού αποδείχθηκε ισχυρότερο με αποτέλεσμα η χώρα να κατεβάζει «ρολά» το Νοέμβριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός, που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου, θα σκιάζεται από αβεβαιότητα για το εύρος της φετινής ύφεσης -σίγουρα διψήφια- και το αρνητικό ντόμινο για το 2021.

Το lockdown φέρνει απώλειες εσόδων

Ειδικά όσον αφορά στα έσοδα, το lockdown εκτιμάται ότι θα φέρει αναστολές των δόσεων ρυθμίσεων και του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν και έχουν ένα κόστος περί το 1 δισ. ευρώ.

Μόνο από τις αναστολές ΦΠΑ των «κλειστών» επιχειρήσεων, το κόστος εκτιμάται στα 233 εκατ. ευρώ, αλλά η… τρικυμία στην υπόλοιπη αγορά υπολογίζεται ότι θα ανεβάσει τις συνολικές απώλειες του ΦΠΑ Νοεμβρίου στα 500 εκατ. ευρώ.