Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας,των χαμηλών περιθωρίων διύλισης και της αποτίμησης των αποθεμάτων  στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των ΕΛΠΕ.
Αν και η επίδοση του ομίλου σε επιίπεδο συγκρίσιμων ebitda ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, είναι εμφανής η δυσαρμονία των ποσοστών πτώσης του όγκου και της αξίας των πωλήσεων που οδηγεί σε μεγάλες ζημιές σε επίπεδο εννεαμήνου.
Η επίδοση όμως των συγκρίσιμων ebitda (αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων) κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς στο τρίμηνο ανήλθαν στα 66 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εννεαμήνου στα 256 εκατ ευρώ έναντι 201 εκατ. και 453 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η παραγωγή ανήλθε το τρίτο τρίμηνο στα 3,66 εκατ. μετρικούς τόνους από 4,03 εκατ μετρικούς τόνους πέρσυ (-9%) και στο 9μηνο στα 11,17 εκατ μετρικούς τόνους από 11,72 εκατ μετρικούς τόνους (-5%).
Η αξία των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο στα 1,47 δισ. από 2,34 δισ. (-37%) και σε επίπεδο εννεαμήνου στα 4,46 δισ. από 6,8 δισ (-34%).
Τα δημοσιευμένα ebitda στο τρίτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 86% από 141 εκατ σε 19 εκατ. και στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 321 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 464 εκατ. ευρώ.
Τα συγκρίσιμα ebitda, όπως προαναφέρθηκε υποχώρησαν στο τρίμηνο κατά 67% στα 66 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο κατά 44% στα 256 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρό δημοσιευμένο αποτέλεσμα του τριμήνου ήταν ζημιές 43 εκατ. ευρώ από κέρδη 46 εκατ. ευρώ και του 9μηνου ζημιές 379 εκατ. από κέρδη 167 εκατ. ευρώ. Τέλος το συγκρίσιμο καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημές στο τρίμηνο ύψους 8 εκατ. από κέρδη 90 εκατ και σε επίπεδο εννεαμήνου ήταν κέρδη 13 εκατ. από κέρδη 160 εκατ. (-92%).
Σύμφωνα με τη διοίκηση, διατηρήθηκαν τα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα , παρά το ιστορικά δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης και τις επιπτώσεις του COVID 19, γεγονός που αποδίδεται στις εξαγωγές και στην αξιοποίηση των ευκαιριών στη διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% ενώ επήλθε περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικου κόστους αν και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 2% στα 3,98 δισ. ευρώ.
Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο συντήρησης και αναβάθμισης στον Ασπρόπυργο – Επένδυση άνω των €130 εκατ. με έμφαση στη βελτίωση των επιδόσεων και δεικτών ασφάλειας και περιβάλλοντος του διυλιστηρίου. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα ολοκληρώθηκε και η  εξαγορά  του Φ/Β έργου 204MW στην Κοζάνη.
Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης:
«Επιχειρηματικά, κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου, αντιμετωπίσαμε το δυσμενέστερο ιστορικά διεθνές περιβάλλον διύλισης. Ήδη, πολλά διυλιστήρια στην περιοχή μας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, ενώ κάποια προχωρούν και σε περιορισμό, ή διακοπή δραστηριοτήτων.
Παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η αγορά καυσίμων παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η πανδημία επηρεάζει τόσο τον τουρισμό, όσο και τις μετακινήσεις γενικότερα. Λειτουργικά, οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες, με κυρίαρχο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων μας, αλλά και την αδιάλειπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε αυτό το περιβάλλον, καταφέραμε να διατηρήσουμε την παραγωγή μας σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές μας, ενώ εκμεταλλευτήκαμε έγκαιρα τις όποιες εμπορικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή αγορά, ώστε να μετριάσουμε -όσο ήταν δυνατό- τις επιπτώσεις από την αρνητική συγκυρία.
Ιδιαίτερη σημασία για εμάς, έχει η ολοκλήρωση με ασφάλεια και επιτυχία του προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μας στον Ασπρόπυργο, ένα απαιτητικό έργο, λόγω της πολύ μεγάλης κλίμακας των εργασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και τις επιπλέον δυσκολίες διαχείρισης των θεμάτων υγείας και ασφάλειας λόγω COVID-19.
Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτό. Η πλήρης επαναλειτουργία του διυλιστηρίου τις επόμενες μέρες θα βοηθήσει και στις οικονομικές αποδόσεις, αλλά και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του.
Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, κάναμε σημαντικά βήματα σε σχέση με το μεγάλο έργο ΑΠΕ στην Κοζάνη. Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τη συναλλαγή και την εξασφάλιση χρηματοδότησης με ιδιαίτερα θετικούς όρους, έχοντας την έμπρακτη εμπιστοσύνη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ταυτόχρονα, συνεχίσαμε και ενισχύσαμε την προσφορά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την ουσιαστική αύξηση της δυνατότητας διεξαγωγής μοριακών ελέγχων και την ενίσχυση των ΜΕΘ.
Στους επόμενους μήνες το περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει δύσκολο, με τα σενάρια ανάκαμψης να προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση μετά τα μέσα του 2021.
Η αναιμική ανάκαμψη στην αγορά πετρελαιοειδών δενείναι αρκετή για να δώσει ουσιαστική επάνοδο σε προηγούμενα επίπεδα και στόχος μας παραμένει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις από την κρίση του COVID-19 στις δραστηριότητές μας και στις επιδόσεις μας.
Ταυτόχρονα, και παρά τα θεσμικά προβλήματα που υφίστανται στην αγορά ενέργειας, σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε τη περίοδο αυτή για να υλοποιήσουμε τα σχέδια ανάπτυξης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δραστηριότητες μας, ώστε να οδηγήσουμε τον Όμιλο σε πιο ισχυρή θέση για το μέλλον».