Αχτσιόγλου για lockdown : Τα μέτρα Σταϊκούρα προκαλούν κοινωνικό αδιέξοδο

«Αυτά τα μέτρα που η κυβέρνηση προκλητικά χαρακτηρίζει «έγκαιρα», «αποτελεσματικά» και «κοινωνικά δίκαια», είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν το νέο lockdown, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ, στη μείωση κατά 4 δισ. του εισοδήματος των νοικοκυριών (-12%), σε μία στις τρεις επιχειρήσεις έτοιμη να κλείσει» σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου

«Την ώρα που οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας την οδηγούν να επιβάλει στη χώρα νέο lockdown, η ίδια έρχεται να ανακοινώσει ως δήθεν καινούργια την επανάληψη μέτρων που έχουν προκαλέσει οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο», υπογραμμίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Ούτε τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

«Για μία ακόμη φορά δεν ακούσαμε λέξη, ούτε καν τώρα, για την οικονομική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Για ακόμη μία φορά ακούσαμε την κυβέρνηση να ανακοινώνει επιστρεπτέα προκαταβολή αντί για απευθείας επιχορήγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και εξαναγκάζονται σε κλείσιμο.

Για ακόμη μία φορά ακούσαμε για επιδότηση της ανεργίας αντί για διαφύλαξη θέσεων, σχέσεων εργασίας και πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που κλείνουν με ευθύνη της κυβέρνησης.

Για ακόμη μία φορά δεν ακούσαμε κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά. Για ακόμη μία φορά δεν ακούσαμε κανένα μέτρο εισοδηματικής ενίσχυσης των επαγγελματιών», τόνισε η κα Αχτσιόγλου

Πολιτική επιλογή

«Αυτά τα μέτρα που η κυβέρνηση προκλητικά χαρακτηρίζει «έγκαιρα», «αποτελεσματικά» και «κοινωνικά δίκαια», είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν το νέο lockdown, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ, στη μείωση κατά 4 δισ. του εισοδήματος των νοικοκυριών (-12%), σε μία στις τρεις επιχειρήσεις έτοιμη να κλείσει» υπογράμμισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Αυτά τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει στο κοινωνικό αδιέξοδο, τα επαναλαμβάνει και τώρα χωρίς στοιχειώδη αναστοχασμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε τη ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει οι επιλογές της ούτε καν το νέο lockdown που η ίδια ανακοινώνει».

Η Ε. Αχτσιόγλου χαρακτηρίζει «πρόκληση» η κυβέρνηση «να εμφανίζει τα 8,8 ευρώ επιπλέον τη μέρα για κάποιους και μόνο για έναν μήνα, ως τη μεγάλη παροχή προς τους πολίτες», «τη στιγμή που έχει επιβάλει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων να ζουν με 534 ευρώ τον μήνα και πολλές να μένουν χωρίς ούτε αυτά επί μήνες, τη στιγμή που έχει ήδη μειώσει με δική της απόφαση το δώρο Χριστουγέννων».

«Είναι πρόκληση για τους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμιά βοήθεια, η κυβέρνηση να διαφημίζει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για μόλις 1 στους 7 μη επιδοτούμενους ανέργους, ως τη σημαντική ενίσχυση», επισημαίνει και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση επιμένει να μην ακούει κανένα. Δεν είναι η δύναμη της αδράνειας. Είναι πολιτική της απόφαση. Και γι’ αυτό η ευθύνη της είναι ακόμη μεγαλύτερη για την πανδημική, οικονομική, κοινωνική κρίση που συνταράσσει τη χώρα».

Νεοφιλελεύθεροι ανίκανοι

Το 2ο lockdown φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη, ως βιβλικού καταστροφέα ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Σκάι, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση της ευθύνης …των άλλων!»

«Το 2ο lockdown συνιστά απόλυτη ομολογία αποτυχίας και κατάρρευσης του επιτελικού κράτους των «αρίστων». Με εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του κυρίου Μητσοτάκη δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων που εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα. Έχοντας ενδυθεί το ρόλο του Μωυσή εκτίμησε ότι μπορεί να τις παραβλέψει οδηγώντας τη χώρα, τους πολίτες, την οικονομία στο χάος» τόνισε η κα Γεροβασίλη.

«Σήμερα, μοναδική προστασία των συμπολιτών μας η ατομική τους ευθύνη απέναντι σε κυβέρνηση νεοφιλελεύθερων ανικάνων» σημείωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι πρέπει να προσέχουν! Μόνο η ατομική τους ευθύνη μπορεί να τους προστατέψει απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία εξ ιδεολογικής επιλογής έχει περιφρονήσει το αγαθό της δημόσιας υγείας εγκαταλείποντας τους υγειονομικούς να μάχονται μόνοι τους.  Και απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία λόγω  διαχειριστικής ανικανότητας, δεν αντιμετώπισε με τα δέοντα μέτρα τη μετάδοση των κρουσμάτων σε χώρους συνάθροισης, όπως τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία!» επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη.

H κυβέρνηση της ευθύνης των άλλων

Σημείωσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο έλεος του κοροναϊού! Αυτή είναι η πραγματικότητα για όποιον θέλει να το δει. Γνωρίζετε βεβαίως ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία χωρίς υποδομές, χωρίς εξειδίκευση και ελλιπή στελέχωση καλούνται να νοσηλεύουν περιστατικά covid.

Θα ήθελα επίσης, με την ευκαιρία, να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους γιατρούς και υγειονομικούς που αγωνίζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες» και η κα Γεροβασίλη κατέληξε:

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση της ευθύνης των άλλων! Και όλοι οι υπουργοί της είναι συνυπεύθυνοι στο μέρος που τους αναλογεί, όπως φυσικά και ο σημερινός συνομιλητής μου κ. Θεοχάρης  ευθύνεται για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού και την έλλειψη παροχής προστασίας των επαγγελματιών και εργαζομένων του κλάδου.

Το πλέον ανησυχητικό δε και άκρως επικίνδυνο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάθεται στο ροζ συννεφάκι της και να αυτοθαυμάζεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk