Πολίτες μερικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ρωσίας βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για σχέσεις με τον 20χρονο από την Βόρεια Μακεδονία που πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ.

Συνεχίζονται οι έρευνες

«Οι έρευνες συνεχίζονται. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκαν 18 έρευνες και έγιναν 14 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 18 έως 26 ετών, με διαφορετικές υπηκοότητες. Μερικοί έχουν διπλή υπηκοότητα. Πρόκειται άτομα με υπηκοότητες Μπαγκλαντές, Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκίας, Ρωσικής Ομοσπονδίας και για άτομο με αυστριακή υπηκοότητα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης.

Οι συλλήψεις των 14 ατόμων από τον στενό κύκλο γνωριμιών του 20χρονου τρομοκράτη έγιναν χθες 3 Νοεμβρίου. Όλοι τους οδηγήθηκαν στον ανακριτή καθώς θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σχέδιο αγοράς πυρομαχικών

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστρίας (BVT) είχαν ενημερωθεί από τη Σλοβακία σχετικά με ένα σχέδιο αγοράς πυρομαχικών από τον δράστη της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

«Τις τελευταίες ώρες, εμφανίστηκαν πληροφορίες, βάσει των οποίων κάποιο διάστημα πριν από την τρομοκρατική επίθεση, οι μυστικές υπηρεσίες της Σλοβακίας ενημέρωσαν την BVT για τον δράστη. Είχαν αναφέρει ότι ήθελε να προμηθευτεί πυρομαχικά», δήλωσε ο Καρλ Νέχαμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Στη συνέχεια, προέκυψε, προφανώς, ένα πρόβλημα στο επίπεδο της επικοινωνίας», συμπλήρωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών εκφράζοντας την ελπίδα για τη διεξαγωγή έρευνας από μια ανεξάρτητη επιτροπή.

Η αστυνομία της Σλοβακίας

Από την πλευρά της, η αστυνομία της Σλοβακίας διευκρίνισε ότι πρωτόμαθε για το συγκεκριμένο σχέδιο του δράστη, το οποίο δεν ευοδώθηκε, «μέσα στο καλοκαίρι».

Ο Καρλ Νέχαμερ συνέχισε κατηγορώντας τον ακροδεξιό προκάτοχό του ότι υπονόμευσε, μέσω των ενεργειών του, τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Ο προκάτοχός μου Χέρμπερτ Κικλ επέφερε μόνιμες ζημιές, για να μην πω ότι κατέστρεψε την BVT (Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας), είπε χαρακτηριστικά ο Νέχαμερ.

«Είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η BVT κλονίστηκε συθέμελα (…), προκάλεσε μια κατάσταση επικίνδυνη για την Αυστρία», τόνισε.

Ο Χέρμπερτ Κικλ ήταν εξέχον στέλεχος του FPÖ στους κόλπους του συνασπισμού που σχηματίστηκε με τους συντηρητικούς (ÖVP) του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2017 και Μαΐου του 2019.

Επικρίθηκε έντονα το 2018 μετά τις εφόδους που έγιναν στην έδρα της BVT, όπως και στις οικίες πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της υπηρεσίας.

Αφού διατάχθηκε από την οικονομική εισαγγελία στο πλαίσιο μιας έρευνας για υπεξαίρεση χρημάτων σε βάρος μελών της BVT, η έφοδος είχε στην πραγματικότητα οδηγήσει στην κατάσχεση εγγράφων που συνδέονταν με την καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, χωρίς καμία σχέση με το συγκεκριμένα θέμα, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα εκείνης της εποχής.

Ένα μέρος των εφόδων αυτών κρίθηκε παράνομο από τη δικαιοσύνη ελλείψει σεβασμού των νόμιμων διαδικασιών.

Την ίδια ώρα, βίντεο από κινητά τηλέφωνα επιβεβαίωσαν ότι ο τζιχαντιστής που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στη Βιέννη τη Δευτέρα ήταν ο μοναδικός δράστης, έγινε γνωστό από τον Καρλ Νέχαμερ.

Παρέδωσαν 20.000 βίντεο

Πολίτες παρέδωσαν περισσότερα από 20.000 βίντεο από κινητά τηλέφωνα, τα οποία ανέλυσαν οι αρχές προτού καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μονάχα ένας δράστης, επισήμανε ο Νέχαμερ.

Όπως είπε ο ίδιος, η Αυστρία συνέλαβε 14 άτομα ηλικίας 18-28 ετών χθες σε σχέση με την επίθεση και διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ένοπλος, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά λεπτά αφότου άνοιξε πυρ εναντίον πολιτών, ήταν ένας 20χρονος με διπλή υπηκοότητα, από την Αυστρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιέννη, ενώ είχε ήδη καταδικαστεί ότι είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κι είχε εκτίσει χρόνο στη φυλακή.

Ο Νέχαμερ επανέλαβε την κριτική σε βάρος του προγράμματος αποριζοσπαστικοποίησης, τονίζοντας ότι ο δράστης είχε παραπλανήσει «τέλεια» το πρόγραμμα για την επανένταξη τζιχαντιστών στην κοινωνία.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ