Μετά την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτιρίου, την ώρα του σεισμού στη Σάμο, που στοίχησε τη ζωή δύο παιδιών, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα ετοιμόρροπα κτίρια, το οποίο θα συμπληρωθεί ώστε να δίνει τη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή τους από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά.

Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου έως την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Η ρύθμιση αποφασίστηκε ότι θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, το οποίο έχει ήδη περάσει από την επεξεργασία της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ).

Με το ίδιο σχέδιο νόμου, θα ενεργοποιηθεί, μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών λόγω δικαστικών εμπλοκών, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό των απαιτούμενων από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ειδικών «Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή» οι οποίες ωστόσο μένει να καθοριστούν.

Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις

Μεταξύ άλλων, με τη ΜΣΔ οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία εκμετάλλευσης όλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Με την αποζημίωση θα υποχρεώνονται να συντηρήσουν ή εάν χρειάζεται να επισκευάσουν το κτίριο. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου η ΜΣΔ θα συνδεθεί με την Ψηφιακή Τράπεζα Γης που θα ενεργοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Σε αυτήν θα καταλήγουν οι χρηματικές καταβολές όσων αγοράζουν τίτλους ΜΣΔ για να τους εξαργυρώσουν στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται από το ΥΠΕΝ – όπως είχε εξαγγελθεί πριν μήνες – η προκήρυξη για τον εντοπισμό των πρώτων 50 ΖΥΣ, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Από την επόμενη εβδομάδα η καταγραφή και σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται να αρχίσει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με εθελοντές μηχανικούς του ΤΕΕ, ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας. Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή και με την κάλυψη των θεσμικών κενών που εκτιμάται ότι θα φέρουν οι νέες ρυθμίσεις, τη σκυτάλη θα πάρουν οι δήμοι για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων (όσων δεν έχουν κριθεί διατηρητέα). Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο, με πιθανές πηγές το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.

Ποιοι μετείχαν στην Επιτροπή

Στην Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα μετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Συνολάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ),κ. Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Η Επιτροπή – διευρυμένη και με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υφυπουργού, κ. Δημήτρη Οικονόμου κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος.