Τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη για τη Γαλλία ότι βρίσκεται σε «επικίνδυνο δρόμο», ενώ υποστήριξε ακόμη ότι κάποιες χώρες σύμμαχοι της Τουρκίας «κακομαθαίνουν την Ε/κ πλευρά» -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- και πως αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Κριτέρ, ο τούρκος υπουργός είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι πολύ ιδιαίτερες. «Ανεξάρτητα από τις εκλογές, η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στους Τ/Κ στον δίκαιο αγώνα τους. Και από δω και πέρα θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη για την ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία της ‘τδβκ’ όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του κ. Τατάρ εργαστήκαμε αρμονικά μαζί του. Πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτή την αρμονία μέσα σε αλληλεγγύη και συνεργασία και κατά την περίοδο της προεδρίας του. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα για την διασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και για την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε.

Ο τούρκος υπουργός είπε πως «βλέπουμε ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’, ειδικά στον τομέα της άμυνας. Από τη μια, ενώ απευθύνεται έκκληση για περιεκτική λύση στην Κύπρο, είναι μεγάλη αντίφαση από την άλλη να παραβλέπεται η ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».

Το να «κακομαθαίνεται η ‘Ε/κ διοίκηση με τέτοια βήματα δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού ούτε και εξυπηρετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα βήματα ενθαρρύνουν μόνο την αδιάλλακτη στάση της Ε/κ πλευράς  η οποία αποτελεί εμπόδιο για τη λύση ενώ ενισχύει την δική μας αποφασιστικότητα» ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

Πυρά κατά Μπάιντεν

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο τούρκος υπουργός είπε ότι η απόφαση ανήκει στον λαό των ΗΠΑ και όλοι πρέπει να τη σέβονται. «Με άλλα λόγια εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός» ανέφερε ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο πως θα συνεχίσουν να αντιτάσσονται σθεναρά στις προσπάθειες κάποιων υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ και ιδίως του Μπάιντεν, να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως εργαλείο σε εσωτερικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους πορείας.

Ο τούρκος υπουργός κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως εργαλείο στην εξωτερική τους πολιτική εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους στην παγκόσμια οικονομία. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις συνοδεύονται από μια απειλητική γλώσσα η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς κυρώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ΗΕ και πως αυτή είναι η μόνη νόμιμη μέθοδος.

Πηγή: ΚΥΠΕ