Την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η καταγγελλόμενη αστυνομική βία, στο Γαλάτσι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών.

Με βάση τις καταγγελίες οι δυνάμεις των ΜΑΤ, επιχειρώντας να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης ( σ.σ η ΓΑΔΑ είχε εκδώσει σχετική απαγόρευση) εισήλθαν σε καφετέρια όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο διαδηλωτές και πέταξαν δακρυγόνα μέσα στον κλειστό χώρο, όπου βρίσκονταν απλοί πολίτες με παιδιά. Μάλιστα με βάση πάντα τα όσα καταγγέλλονται, δέχτηκαν χτυπήματα από γκλομπ μια μητέρα με το πεντάχρονο παιδί της.

«Αντιδημοκρατικός κατήφορος»

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνει: «Η βίαιη δράση των ΜΑΤ την Κυριακή στο Γαλάτσι, ακόμη και μέσα σε καφετέρια, δείχνει την εξέλιξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου μετά την προηγούμενη επιχείρηση, σε αντίστοιχο κατάστημα, όπου οι πελάτες είχαν αντιμετωπιστεί ως τρομοκράτες».

Ο κ. Σπίρτζης καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απαντήσει «αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα κακοποίησης -και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού» και «αν επιχείρησαν δυνάμεις των ΜΑΤ σε καφετέρια κάνοντας χρήση χημικών και χρησιμοποιώντας πρωτοφανή βία».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «είναι αδιανόητο εκεί που ένας πολίτης πίνει τον καφέ του, ξαφνικά να εφορμούν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες μάλιστα ασκούν τόση βία ώστε σημειώνονται τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών». Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «το πολιτικό μήνυμα του δόγματος «Τρόμος και Πάταξη» και οι εντολές της κυβέρνησης έχουν απελευθερώσει ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας, οδηγώντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία στο περιθώριο και την απομείωση της αποστολής τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη».

«Απρόκλητη επίθεση – Να εκδημοκρατιστούν τα σώματα ασφαλείας»

Για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Γαλάτσι», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι η συγκέντρωση ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί στο Ν. Ηράκλειο, αλλά μεταφέρθηκε λόγω έντονης αστυνομικής παρουσίας στο μέρος του αρχικού καλέσματος. Στην συνέχεια, προσθέτει, υπήρξε «ένα πραγματικό όργιο αστυνομικής καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων και περαστικών, με τέσσερις βαριά τραυματισμένους στο κεφάλι, που συνεχίστηκε ακόμα και έξω από το νοσοκομείο, όπου η αστυνομία παραμόνευε για να συλλάβει τους τραυματίες -όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται»-.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 καταγγέλλει επίσης ότι η αντιφασιστική συγκέντρωση «είχε πραγματοποιηθεί σε απάντηση συγκέντρωσης μελών του φασιστικού μορφώματος Κασιδιάρη, τα οποία δεν «έχαιραν» αντίστοιχης αντιμετώπισης από τις δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς για μια ακόμα φορά, τις εκλεκτικές τους σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας». Πρέπει άμεσα, επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 «να εκδημοκρατιστούν όλα τα σώματα ασφαλείας και να υπάρξει πραγματική λογοδοσία και εμφανή διακριτικά».