Σε ανύποπτο χρόνο είχε επισημανθεί ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαιτέρως κατά τους επόμενους χειμερινούς θα ενσκήψει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα, ικανό να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Από το καλοκαίρι ακόμη, ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν ότι ο ιός παραμένει ενεργός και έτοιμος να διασπαρεί αν του προσφερθούν ευκαιρίες συνωστισμού και συγχρωτισμού. Γι’ αυτό και συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις για την κατά το δυνατόν αυστηρότερη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, της απόστασης, της μάσκας και της αντισηψίας των χεριών στη διάρκεια των θερινών μετακινήσεων.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι το καλοκαίρι συγκρούστηκαν οι ανάγκες άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας με εκείνες της υγειονομικής ασφάλειας. Η επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος την περασμένη άνοιξη περιόρισε τις ανησυχίες, πολλοί θεώρησαν ότι το μεγάλο κακό πέρασε, ότι πλέον μπορούν να κινούνται με περισσότερη άνεση, δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη αντιεπιστημονικών αντιλήψεων σε μερίδα της κοινωνίας.

Οι αμφισβητήσεις της μάσκας που ακολούθησαν στις αρχές του φθινοπώρου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν ενδεικτικές του κλίματος υποτίμησης της πανδημίας και των κινδύνων που τη συνοδεύουν. Ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού και το επικρατήσαν κλίμα χαλάρωσης στους τόπους των θερινών διακοπών δεν άφηναν καμία αμφιβολία στους ειδικούς για τη συνέχεια και την ένταση επανάκαμψης της πανδημίας.

Η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν εκείνες τις προειδοποιήσεις. Τώρα που ασθενούν ολοένα και περισσότεροι, γεμίζουν τα νοσοκομεία και καθημερινά θρηνούμε την απώλεια τουλάχιστον μιας δεκάδας συμπολιτών μας, ουδείς αμφιβάλλει για το βάρος και την ένταση του φαινομένου.

Οι ατέλειωτες ουρές στην παραλία της Θεσσαλονίκης για ένα γρήγορο τεστ κορωνοϊού φανερώνουν αν μη τι άλλο το μέγεθος της ανησυχίας και τη συνειδητοποίηση της απειλής. Δεν υπάρχει πια χώρος για αβάσιμες αμφισβητήσεις και αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας. Ο κίνδυνος είναι ορατός, ο ιός είναι παντού, κυκλοφορεί δίπλα μας και ουδείς είναι άτρωτος.

Επιβάλλεται πια όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων, να πειθαρχήσουμε ατομικά και συλλογικά ώστε να μη «φορτώσουμε» το εθνικό σύστημα υγείας και έτσι να σώσουμε όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Απεδείχθη σε ολόκληρο τον κόσμο πως δεν υπάρχουν ανέξοδες λύσεις ή μαγικές συνταγές. Οπου αμβλύνθηκε η προσοχή και έλειψε υποτυπωδώς η πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων η πανδημία θέριεψε και οι απώλειες πολλαπλασιάστηκαν. Και επιπλέον, ακόμη και εκεί που θυσιάστηκαν ανθρώπινες ζωές προς χάριν της οικονομίας δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ούτε οι οικονομίες σώθηκαν, λόγω της αλληλεξάρτησης και της διασύνδεσης των πάντων, ούτε η προσδοκώμενη ανοσία εξασφαλίστηκε.

Δεν χωρεί πια αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης απαιτεί περιορισμούς στις μετακινήσεις, ελεγχόμενες επαφές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Οποιαδήποτε άλλη στάση και επιλογή οδηγεί σε καταστροφή και σε ανθρώπινες θυσίες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες, η κοινωνία, η χώρα μας εν τέλει επιβάλλεται να εξοπλισθούν με υπομονή, να τηρήσουμε όλοι μαζί τα μέτρα στους επόμενους δύσκολους μήνες και να προσβλέπουμε στην ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων.

Αυτή την ώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι συντονισμένη και δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προσφέρει όσο ταχύτερα γίνεται στον Κόσμο αποτελεσματική απάντηση στο φυσικό πανδημικό φαινόμενο. Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά και οι προσδοκίες βάσιμες. Τώρα δεν είναι καιρός για αγώνες άγονους, αλλοπρόσαλλες στάσεις και ανορθολογικές συμπεριφορές. Μόνο ο ορθολογισμός σώζει…